Τετ α τετ Δένδια με Λαβρόφ στο Σότσι

Τετ α τετ Δένδια με Λαβρόφ στο Σότσι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Σότσι θα βρεθεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένα τετ α τετ το οποίο προγραμματίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες και έχει κύριο στόχο την προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων επαναφοράς της διμερούς σχέσης σε πιο λειτουργική βάση. Η συνάντηση των δύο υπουργών είχε συζητηθεί ανάμεσά τους πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ο κ. Λαβρόφ ενημέρωσε τον κ. Δένδια πως τη Μόσχα θα εκπροσωπούσε στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Παρά την προφανή τιμητική περίσταση για την Αθήνα, οι ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν μάλλον «παγωμένες», λόγω και των πολλαπλών μετώπων της Μόσχας με τη Δύση. 

Ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Σότσι και την Τρίτη στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοβοροσίσκ, σε ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διεξάγεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πέρα από τρέχοντα ζητήματα (όπως η πανδημία, οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και η κλιματική αλλαγή) θα ανοίξει και τη στρατηγική συζήτηση για τη σχέση με τη Ρωσία. 

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, γι’ αυτό και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Δένδια, προκειμένου να υπάρχει απόλυτος συντονισμός και να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις ως προς το σήμα που μπορεί να στέλνει η Αθήνα στην παρούσα φάση. Στις επαφές των κ. Λαβρόφ και Δένδια θα περιληφθούν και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος (όπως η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος), ωστόσο προς το παρόν Αθήνα και Μόσχα προσπαθούν να συντονιστούν σε πιο πρακτικά και εφικτά ζητήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε συνομιλήσει με τον Ρώσο συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, για τον τρόπο με τον οποίο τουρίστες από τη Ρωσία θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται συντονισμός κυρίως ως προς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις πτήσεις και άλλα τεχνικά θέματα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας καλωσορίζεται η επίτευξη εκεχειρίας στο Ισραήλ και στη Γάζα. Από την πλευρά της Αθήνας υπογραμμίζονται, όπως είναι φυσικό, οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, που ο κ. Δένδιας βρέθηκε σε όλες τις άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες πλευρές (Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Αίγυπτος και Ιορδανία). Από το υπουργείο Εξωτερικών εκφράστηκαν ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αίγυπτο. Επίσης επισημαίνεται ότι ο κ. Δένδιας, στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ανέφερε ότι κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού η Ελλάδα θα συνδράμει την Αίγυπτο για την περίθαλψη τραυματιών από τη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή