Θοδωρής Ρουσόπουλος: Ενα άλλο μυθιστόρημα των τεσσάρων

Θοδωρής Ρουσόπουλος: Ενα άλλο μυθιστόρημα των τεσσάρων

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 1981. Μια ιστορική στιγμή καταγράφεται στην πρώτη σελίδα της «Καθημερινής». Είναι το πρώτο Σάββατο που οι υπάλληλοι δεν πήγαν στο γραφείο. Μόλις είχε εφαρμοστεί η πενθήμερη εργασία. Μαθητής της Γ΄ Λυκείου τότε, απόλαυσα κι εγώ αυτό το προνόμιο για τους λίγους εναπομείναντες μήνες της σχολικής μου ζωής.

Aλλα ρεπορτάζ της ημέρας: Το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης και θερμή κριτική για την παρουσιάστριά του Λιάνα Κανέλλη. Στην Σοβιετική Eνωση η Κα Γκε Μπε οδηγεί σε δίκες διαφωνούντες του καθεστώτος. Στην Τεχεράνη φανατικοί του Χομεϊνί κρατούν ομήρους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας. Στην προτελευταία σελίδα της εφημερίδας, στήλες που σήμερα δεν υπάρχουν πια, σκάκι και φιλοτελισμός.

Η Ελένη Βλάχου χαιρετίζει την απόφαση των ΕΛΤΑ να οργανώσουν σύστημα διανομής εφημερίδων στα σπίτια, κατά το αμερικανικό πρότυπο. Hταν δική της ιδέα άλλωστε. Eτσι θυμάμαι πως έβγαλα τα πρώτα μου χρήματα από τον Τύπο. Ως διανομέας πρωινών εφημερίδων στου Ζωγράφου, με το ποδήλατό μου να αγκομαχάει στις ανηφόρες. Μια άλλη μεγάλη εφημερίδα πέραν της Μάγχης, οι «Τάιμς του Λονδίνου», αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αναζητούσε αγοραστή.

Η «Καθημερινή» της Κυριακής αφιέρωνε το κύριο άρθρο στο πενθήμερο. Η παραπολιτική στήλη φιλοξενούσε δήλωση της ιδιαιτέρας γραμματέως του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, πως τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος θα συνεχίσουν να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Αναγκαστικά!

Σαράντα χρόνια μετά, πάλι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή τη φορά, συνεχίζει την πρωτοπορία του κοινωνικού αγώνα. Προσθέτει τη δυνατότητα μιας ακόμη ημέρας ξεκούρασης μέσα στην εβδομάδα. Και αντί η αντιπολίτευση να χειροκροτεί αυτό το μέτρο κοινωνικής ευαισθησίας, απλώς αρνείται γιατί είναι το μόνον που γνωρίζει να κάνει. Αντί να προσφέρει στον διάλογο με ιδέες, δεν μπαίνει καν στον κόπο να συζητήσει.

Τι, αλήθεια, τροφοδοτεί τον επαναστατικό οίστρο του κ. Τσίπρα; Ενας εργαζόμενος σε συνεννόηση με τον εργοδότη του θα μπορεί να εργάζεται από Δευτέρα έως Πέμπτη δέκα ώρες την ημέρα. Συνολικά σαράντα ώρες την εβδομάδα. Ακριβώς όσες και σήμερα. Και αντί για δύο ημέρες ξεκούρασης θα έχει τρεις.

Η Microsoft, που το δοκίμασε πέρυσι τον Αύγουστο στην Ιαπωνία, διαπίστωσε αύξηση και της παραγωγικότητας αλλά και της ικανοποίησης των εργαζομένων για τον ελεύθερο χρόνο που κέρδισαν. Ισχύει και σε άλλες χώρες. Ισως κάποιοι δεν το γνωρίζετε, αλλά και στην Ελλάδα προβλέπεται εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα το συνεννοηθεί το σωματείο με τον εργοδότη. Και το έχουν αξιοποιήσει μεγάλες εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ, η «Παπαστράτος», η Alpha Bank, η ΗΒΗ. Ομως συλλογικά σωματεία έχει μόνον το 20% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Στο υπόλοιπο 80% θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης εργαζομένου και εργοδότη. Και αυτό κάνει ο νέος νόμος. Διευρύνει τις δυνατότητες για όλους.

Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της «Καθημερινής» διαβάζω πως εκείνες τις ημέρες του 1980 αρχίζει να προβάλλεται σε σίριαλ «Το μυθιστόρημα των τεσσάρων» (Μυριβήλη, Καραγάτση, Τερζάκη, Βενέζη). Στην πολιτική σκηνή τού σήμερα παίζει ένα άλλο μυθιστόρημα των τεσσάρων (Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη, Βελόπουλου). Οτι δήθεν η Νέα Δημοκρατία καταργεί το οκτάωρο. Δεν κινδυνεύει το οκτάωρο και, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες από τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης, θα επαναληφθεί ρητώς η ισχύς του και σε αυτόν τον νέο νόμο.

Το μυθιστόρημα της αντιπολίτευσης θα καταρρεύσει. Διότι, εκτός από το τετραήμερο εργασίας, νομοθετείται για πρώτη φορά η αμειβόμενη τετράμηνη άδεια για έναν νέο πατέρα, η ηλεκτρονική κάρτα εργαζομένου για να μην τον εκμεταλλεύεται με απλήρωτες υπερωρίες ο εργοδότης, η πρόβλεψη για πάταξη της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, η αύξηση των υπερωριών με αμοιβή 120% αντί 80% σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης συλληφθεί να μην πληρώνει, η αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη από κυβερνητικές παρεμβάσεις Αρχή.

Η ζωή θα αποδείξει πως η Ν.Δ. και πάλι πρωτοπορεί στην κοινωνική ευαισθησία.

* Ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος είναι βουλευτής Ν.Δ. στη Β1 Περιφέρεια Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή