Οι κυβερνητικές προκλήσεις του καλοκαιριού

Οι κυβερνητικές προκλήσεις του καλοκαιριού

Τα νομοσχέδια για τα εργασιακά και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο τουρισμός, η πυροπροστασία, η οικονομία

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδεύοντας πλέον όλο και περισσότερο προς την επιστροφή στην κανονικότητα, η κυβέρνηση έχει το αμέσως επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που η έκβασή τους θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό των επόμενων μηνών. Η αρχή θα γίνει με δύο σημαντικές κοινοβουλευτικές μάχες που έρχονται στην Εθνική Αντιπροσωπεία έως τα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για δύο εμβληματικά νομοσχέδια για την κυβέρνηση, που αποτελούν ταυτόχρονα και βασικές διαιρετικές τομές με την αντιπολίτευση, η οποία έχει προαναγγείλει μάχη μέχρι χαρακωμάτων. Από τη μία το εργασιακό νομοσχέδιο και από την άλλη η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Από την κυβέρνηση τα αξιολογούν ως δύο νομοσχέδια που «εγκαινιάζουν» την «επανεκκίνηση» της μετά κορωνοϊό εποχής και σηματοδοτούν την επιστροφή σε πολιτικές μεταρρυθμίσεων που αναγκαστικά είχαν «παγώσει» κατά την πανδημία. Αμφότερα τα νομοσχέδια, άλλωστε, αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη που από εδώ και στο εξής θέλει να κριθεί και για τις πολιτικές του και όχι μόνο «για τη διαχείριση κρίσεων» όπως έχει δηλώσει προσφάτως.

Ακολούθως, μπαίνοντας πλέον στον Ιούνιο, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει δύο βασικές προκλήσεις: από τη μία την απρόσκοπτη λειτουργία του τουρισμού, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα θωρακισμένα νησιά και η πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Εξ ου και ρίχνει μεγάλο βάρος στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τον καθολικό εμβολιασμό 19 νησιών. Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση εξελίσσεται καλά, υπάρχουν όμως πέντε νησιά που είναι πιο χαμηλά στον εμβολιασμό και πρέπει πάση θυσία να αυξηθεί το ποσοστό το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την Κεφαλονιά, τη Λήμνο, τη Σάμο, την Ζάκυνθο και τη Λέσβο. 

Η σωστή πυροπροστασία είναι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα του θέρους. Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας που κατέκαψε πάνω από 40.000 στρέμματα, υπενθύμισε πως οι πυρκαγιές αποτελούν πλέον έναν πάγιο κίνδυνο κάθε καλοκαιριού και χρειάζεται αυστηρή και ενδελεχή προετοιμασία. Διαφορετικά μπορεί να αποτελέσει έναν αστάθμητο παράγοντα με πολιτικές βεβαίως προεκτάσεις. Τέλος, το μεγαλύτερο και συνολικό στοίχημα της κυβέρνησης έχει να κάνει με την οικονομία. Ο τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και στο τέλος του καλοκαιριού και με βάση το πώς θα έχει εξελιχθεί θα φανεί πιο καθαρά το σημείο επανεκκίνησης του φθινοπώρου. Τα μηνύματα που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα είναι θετικά, με τα πρακτορεία να χαρακτηρίζουν εφικτό να πιάσει η χώρα τον στόχο του 50% του τουρισμού του 2019.

Υπόθεση Καλογρίτσα

Την ίδια ώρα, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε όλη την εβδομάδα που μας πέρασε με αφορμή την κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα. Οι αποκαλύψεις του εργολάβου για τον ρόλο του Νίκου Παππά στην επιχείρηση δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ channel» μέσω εικονικών συναλλαγών και αφανών χρηματοδοτών, έφερε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καλογρίτσας μίλησε για μία στενή σχέση με τον Νίκο Παππά που του έδινε εντολές μέχρι να φτάσει στη δημιουργία του καναλιού. Από την κατάθεση του εργολάβου προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποιοι ήταν εκείνοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσαν τον κ. Καλογρίτσα να δημιουργήσει ένα μιντιακό γκρουπ, καθώς στις καταθέσεις έχει κάνει λόγο για «ομάδα Παππά». Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ άδειασαν τον εργολάβο, χαρακτηρίζοντάς τον ψευδομάρτυρα. Από την Κουμουνδούρου σημείωναν χαρακτηριστικά πως «ο άνθρωπος που πρώτα δήλωσε ότι έβαλε μόνο το όνομά του, σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) παραδέχθηκε ότι έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ». Και καταλήγει λέγοντας πως «αντί για “μπροστινός” του Παππά, όπως ισχυρίζονταν, ήταν τελικά “μπροστινός” του γιου του, Βλαδίμηρου Καλογρίτσα», ο οποίος «τον διαψεύδει με την εγγυητική επιστολή των 8 εκατ. ευρώ που κατέθεσε και την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό». Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «όταν ο ψευδομάρτυρας κατάλαβε ότι άρχισε να αποκαλύπτεται μέσα από τις αντιφάσεις του, τον… έπιασε η συνηθισμένη αδιαθεσία του και δήλωσε “ψυχικά αδύναμος” να συνεχίσει την κατάθεσή του». Μάλιστα ο Νίκος Παπάς κατέθεσε μήνυση εναντίον του προέδρου της Προανακριτικής Σταύρου Κελέτση, κατηγορώντας τον πως απαλείφθηκαν κομμάτια από την κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα. Η Ν.Δ. απάντησε καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει μήνυση στον κ. Καλογρίτσα. «Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον μέχρι “χθες” δικό του “καπετάνιο”, κ. Καλογρίτσα, ψευδομάρτυρα, γιατί δεν προχωράει σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του;», ρωτά την Κουμουνδούρου και καταλήγει: «Προφανώς, για τον λόγο που όλοι καταλαβαίνουν…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή