Πράσινο διαβατήριο: Κοινή γραμμή Ε.Ε. για τη χρήση του

Πράσινο διαβατήριο: Κοινή γραμμή Ε.Ε. για τη χρήση του

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tην ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη μέχρι να τεθεί επισήμως σε εφαρμογή η κοινοτική νομοθεσία για το Ενωσιακό Πιστοποιητικό COVID (την 1η Ιουλίου) υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός πρότεινε για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κατά την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης να μην απαιτείται υποχρεωτικά η διενέργεια PCR (μοριακού τεστ), που είναι η πιο ακριβή και χρονοβόρα επιλογή, αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid tests αντιγόνου αλλά και των self tests.

Στην ενημέρωση των ανταποκριτών μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το γεγονός ότι το πιστοποιητικό, που ήταν μία ελληνική πρόταση, συμφωνήθηκε με «τόσο μεγάλη ταχύτητα». Οπως ανέφερε, εξέφρασε στους ομολόγους του την προσδοκία να «εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες», ώστε να αποκατασταθεί ουσιωδώς η ελευθερία των μετακινήσεων. Προέβλεψε δε ότι με την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών ανά την Ευρώπη, η επιδημιολογική εικόνα θα συνεχίσει να βελτιώνεται «και θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τους πρόσθετους περιορισμούς» (όπως τα μέτρα καραντίνας ή επιπρόσθετα τεστ για τους εμβολιασμένους).

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι δυνατή η έκδοση και χρήση πιστοποιητικών και πριν από την 1η Ιουλίου, υπό τον όρο ότι θα περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία στοιχεία. Ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι θα δίνεται ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα rapid tests αντιγόνου, η ποιότητα των οποίων, όπως είπε, συνεχώς βελτιώνεται. Υπενθύμισε δε ότι η Επιτροπή έχει ήδη αγοράσει 20 εκατ. τέτοια τεστ, δαπανώντας 100 εκατ. ευρώ, ενώ είναι στη διαδικασία κοινής προμήθειας 550 εκατ. επιπλέον τεστ, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ.

Στα σχετικά συμπεράσματα της Συνόδου καλωσορίζεται η επίτευξη συμφωνίας για το πιστοποιητικό και ζητείται η ταχεία εφαρμογή του. Ως επόμενο βήμα, οι «27» ζητούν την αναθεώρηση της σύστασης του συμβουλίου για τις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. έως τα μέσα Ιουνίου.  

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία» και παρότρυνε όσους έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν να το κάνουν το ταχύτερο δυνατόν. Εκτίμησε, επιπλέον, ότι θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων εντός 9-12 μηνών και επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει μεριμνήσει ώστε να είναι διαθέσιμες αυτές οι δόσεις.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Χανιά. Δεν επιβεβαίωσε ότι έχει κανονιστεί κάτι τέτοιο, αλλά είπε ότι θα βρεθεί στα Χανιά το Σάββατο και ότι έχει «κάθε καλή διάθεση» να δει τον κ. Τσαβούσογλου «αν συμπέσουν τα προγράμματά μας», όπως ο Ρ. Τ. Ερντογάν είδε τον Ν. Δένδια στην Αγκυρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή