Φρεγάτες: Η πρόταση από ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδεατό χρονικό σημείο αποφάσεων για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) τις αρχές Ιουνίου κινούνται επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Χθες έκλεισε και μια τελευταία εκκρεμότητα, καθώς ο αναπληρωτής γραμματέας των Διεθνών Προγραμμάτων του αμερικανικού ναυτικού, υποναύαρχος Φράνσις Μόρλεϊ, παρέδωσε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τον φάκελο της πρότασης των Αμερικανών. Στο πλαίσιο της αναμενόμενης ενδιάμεσης λύσης, η πρόταση δεν περιείχε κάποια έκπληξη (κοινώς προσφέρεται στην καλύτερη περίπτωση Oliver Hazard Perry και όχι Ticonderoga ή πολύ περισσότερο Arleigh Burke). Περιλαμβάνονται επίσης λεπτομέρειες για το κόστος που ζητούν οι ΗΠΑ για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ, αλλά και η ανανεωμένη εκδοχή της MMSC (πλέον γνωστή ως Hellenic Frigate II), η οποία αποτελεί και την επίσημη πρόταση των Αμερικανών. 

Στις χθεσινές επαφές έγινε, πάντως, συνολική συζήτηση και για τα ναυπηγεία αλλά και για τη μελλοντική στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στο επίπεδο του Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική πλευρά, εδώ και μήνες, όταν αναφέρεται στις συζητήσεις περί ενδιάμεσης λύσης χρησιμοποιεί τον όρο «δυνατότητες» (capabilities), που παραπέμπει σε ευρύτερες συνεργασίες και όχι σε πλοίο. Υπενθυμίζεται ότι πολύ ανταγωνιστικές προτάσεις έχουν καταθέσει η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Μετά και τη χθεσινή πρόταση, πλέον στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εντείνονται ακόμα περισσότερο οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ενδιάμεσης λύσης από τις τέσσερις νέες φρεγάτες που ζητάει το Π.Ν. Είναι απολύτως σαφές ότι στο Π.Ν. εκτιμούν ότι οι φρεγάτες τύπου «Μ» που προτίθεται να αποδεσμεύσει η Ολλανδία, με την πιθανότητα επέκτασης και στις ίδιου τύπου βελγικές, αποτελούν μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κύρια μονάδα που θα επιλεγεί. Δίχως, βέβαια, να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ολλανδική λύση να προχωρήσει συνολικά (με την επιλογή και των Sigma ως κύριων μονάδων). Στο Π.Ν. επιθυμούν κατά κύριο λόγο να αποφύγουν μια επανάληψη της υπόθεσης των αυστραλιανών «Adelaide», οι οποίες απορρίφθηκαν χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, με αποτέλεσμα να καταλήξουν τελικά στο ναυτικό της Χιλής. Επιπλέον, στο Π.Ν. αξιολογείται πολύ ψηλά και η ανάγκη ενίσχυσης του στόλου των υποβρυχίων, ενδεχομένως με την ενεργοποίηση της δυνατότητας αγοράς δύο ακόμα τύπου 214. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, σε εκδήλωση του GMF (εναρκτήρια ομιλία στο πλαίσιο της υποτροφίας του προγράμματος «Alexander Philon»), ο πρώην Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς περιέγραψε την Ελλάδα ως τον πλέον σημαντικό στρατιωτικό εταίρο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ ο νυν πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πόσο επικίνδυνο ήταν το περυσινό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή