Σε ετοιμότητα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ από Τσίπρα

Σε ετοιμότητα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ από Τσίπρα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη, έπειτα από πολλούς μήνες, διά ζώσης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει σε ετοιμότητα τους βουλευτές του ενόψει καλοκαιριού και να ζητήσει όλες οι δυνάμεις του κόμματος να συστρατευθούν απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή. Τα στελέχη θα κληθούν να βρεθούν στις πλατείες, στους χώρους εργασίας και στους δρόμους για να επικοινωνήσουν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μετά την ψήφιση των νέων διατάξεων για το εργασιακό, στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν να παρουσιάσουν και τις προτάσεις του κόμματος, με τη δέσμευση ότι η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σημάνει και την ακύρωση του νόμου της Ν.Δ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως είναι αρκετοί οι βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης που δεν θα δώσουν αγώνα για να υπερασπιστούν το νέο εργασιακό, ενώ θετικά είδαν και τη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Open, όπου το 54% των ερωτηθέντων είχε αρνητική γνώμη για τις αλλαγές που έρχονται.

Ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης θα μπει και η τοπική αυτοδιοίκηση, με την κατάργηση της απλής αναλογικής που προωθεί η πλειοψηφία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει την ισοδυναμία της ψήφου και να ακυρώσει την αυτονομία των κοινοτήτων.

Η συνάντηση με τους νέους στην Ηλεία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ενδεικτική της στόχευσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι ήδη στα σκαριά μια μεγάλη εκδήλωση για τη νέα γενιά. Αλλωστε η πίεση που ασκεί το κόμμα τόσο για τα εργασιακά –με το βλέμμα στις ηλικίες 17-39– όσο και για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις φετινές Πανελλαδικές δεν είναι τυχαία, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα πρώτο σημαντικό ρεύμα υπέρ του από το συγκεκριμένο κοινό. Εκκρεμεί μία ακόμα εκδήλωση για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη οικονομία.

Η σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε για το αν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ασκεί σφοδρή κριτική στο καθεστώς Λουκασένκο. Από τη «γαλάζια» παράταξη κατηγορούν τους ευρωβουλευτές της Κουμουνδούρου πως καταψήφισαν, μαζί με τον κατάδικο Γ. Λαγό, στις 25 Νοεμβρίου 2020, τροπολογία που καταδικάζει τις απόπειρες έκδοσης του Προτάσεβιτς στη Λευκορωσία και κάνουν λόγο για σίριαλ αυτογελοιοποίησης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως η αντιπροσωπεία του κόμματος είπε «ναι» στο ψήφισμα μέσω του οποίου, μεταξύ άλλων, αποδοκιμάζονται και απορρίπτονται όλα τα αιτήματα που απέστειλαν οι Αρχές της Λευκορωσίας για την έκδοση ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένου –ονομαστικά– αυτού που αφορά τον Ρομάν Προτάσεβιτς. Διευκρινίζουν, ωστόσο, πως δεν στήριξαν τροπολογίες δυνάμεων που εκφράζουν ακροδεξιές πολιτικές θέσεις, όπως για παράδειγμα το πολωνικό PiS, που κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση στην οποία αναφέρεται η Ν.Δ.

Οσον αφορά δημοσιεύματα που έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει υποβάλει αίτημα για ένταξη του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε διάψευση προχώρησε και το Γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου. Επισημάνθηκε πως «δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε θέμα ένταξης ελληνικού κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πέραν του Κινήματος Αλλαγής, ή έχει κατατεθεί κάποιο σχετικό αίτημα εκ μέρους κάποιου άλλου κόμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή