Live: Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε.

Live: Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών υπό τον αν. υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Live: Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε.-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Την εκδήλωση τιμά η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ομιλίες θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Διαβάστε επίσης⇒ Μετά την εμπέδωση της δημοκρατίας η Αθήνα στρέφεται στην Ευρώπη

Επίσης, στον χώρο του Ζαππείου θα εγκαινιασθεί φωτογραφική έκθεση για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Live: Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε.-2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Να σημειωθεί ότι η ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχωρήσεως στις 28 Μαΐου 1979, υπήρξε η κορύφωση μιας γιγάντιας προσπάθειας του ελληνικού κράτους, που είχε αρχίσει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν η Ελλάδα είχε γίνει η πρώτη χώρα στην οποία παραχωρήθηκε καθεστώς σύνδεσης με την ΕΟΚ, στις 9 Ιουλίου 1961. 

Διαβάστε επίσης⇒ Η προώθηση της ένταξης στην ΕΟΚ

Στις 12 Ιουνίου του 1975, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΟΚ ως ένα μακροπρόθεσμο μέτρο για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, για την εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής και οικονομικού εκσυγχρονισμού και, εντέλει, για τη διασφάλιση της οριστικής ενσωμάτωσης της χώρας στη Δύση.

Live: Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε.-3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Την ίδια μέρα, ο Καραμανλής ενημέρωσε τους πρεσβευτές των εννέα κρατών-μελών της Κοινότητας ότι: «Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκη εις την Ευρώπην, όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέσις, η ιστορία της και η παράδοσίς της, που είναι κοινή με την πολιτιστικήν κληρονομίαν των χωρών σας. Η σημερινή πρωτοβουλία της κυβερνήσεώς μου αποτελεί την φυσικήν συνέχειαν της πολιτικής που είχα χαράξει προ 15 και πλέον ετών. Θα ήθελα, πάντως, να τονίσω ότι η Ελλάς δεν επιθυμεί την ένταξίν της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προ πάντων για λόγους πολιτικούς, που αναφέρονται εις την σταθεροποίησιν της δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους».

Live: Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε.-4
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ αποτελούσε το τελευταίο στάδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα ήταν, παραδόξως, και η αφετηρία για την εδραίωσή της. Με άλλα λόγια, η προοπτική της ένταξης άσκησε ιδιαίτερη επιρροή κατά τη διάρκεια του έτους της δημοκρατικής μετάβασης, ενώ η επίσημη υποβολή αίτησης και η τελική ένταξη θα αποτελούσαν την οριστική εγγύηση για τη λειτουργία των ελληνικών δημοκρατικών θεσμών στα χρόνια που θα ακολουθούσαν. 

Live: Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε.-5
Φωτ. ΑΠΕ

Η τελευταία υπόθεση θα επαναλαμβανόταν το 1980, στις παραμονές της ελληνικής ένταξης στην ΕΟΚ, από τον τότε Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:

Live: Η εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε.-6
Φωτ. ΑΠΕ

«Βεβαίως, δεν περιμένουμε οι εννέα εταίροι μας στην Κοινότητα να γίνουν οι φρουροί της ελληνικής δημοκρατίας. Ομως, εντασσόμενοι σε μια ευρύτερη ομάδα δυτικών δημοκρατιών με παρόμοια κοσμοθεωρητική αντίληψη, θα ενδυναμωθούν και οι δικοί μας δημοκρατικοί θεσμοί. […] Αυτοί [οι δυνητικοί δικτάτορες] είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν ότι η κατάλυση της δημοκρατίας σημαίνει την άμεση αποπομπή από την Κοινότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να εμπεριέχει θανάσιμες συνέπειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ετσι, από αυτή την άποψη, η ΕΟΚ είναι ένα ασφαλές λιμάνι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή