ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Σασόλι: Η Ευρώπη να κάνει πιο τολμηρά βήματα στη μετά-COVID εποχή

Τσίπρας σε Σασόλι: Η Ευρώπη να κάνει πιο τολμηρά βήματα στη μετά-COVID εποχή

Για την ανάγκη «αλλαγών» στη λειτουργία και στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετά-COVID εποχή, συζήτησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχθηκε τον κ. Σασόλι στο γραφείο του στη Βουλή και έκανε λόγο για μια «ενδιαφέρουσα και κρίσιμη περίσταση για το μέλλον της Ευρώπης μετά την ιστορική τομή της πανδημίας, που «αλλάζει ή πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης όλων».

Όπως είπε, η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων έκανε κάποια βήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. «Την επόμενη ημέρα πρέπει να είναι πιο τολμηρά», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει το Ταμείο να ενισχυθεί «σε πόρους και σε διάρκεια» και να «αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας». «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», σημείωσε.

Συμφωνώντας με τον Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να γυρίσει στα μέσα που είχε πριν την πανδημία και κάλεσε σε έναν διάλογο «χωρίς ταμπού».

«Αν η Ευρώπη αντιμετώπιζε την κρίση χρέους με έστω το ένα δέκατο της λογικής που έχει τώρα, δε θα είχαμε περάσει όλη αυτήν την περιπέτεια. Και ήταν μια πολύ σκληρή περιπέτεια για την Ελλάδα η οκταετία 2010-2018″», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι ευκαιρία για τις «προοδευτικές δυνάμεις να πρωτοστατήσουν σε μια αναγκαία αλλαγή για την Ευρώπη». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε τόσο στα θέματα οικονομίας, για μια «βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη», αλλά και στην αναθεώρηση του συμφώνου για την μετανάστευση για ένα «δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών» και τέλος, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, γιατί όπως είπε, «η ειρήνη είναι πολύ σημαντικό πράγμα», ιδιαιτέρως για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας, συνεχάρη τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για το ψήφισμα που ενέκρινε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών για την άρση της πατέντας των εμβολίων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.