Αποκαλυπτήρια για το πράσινο διαβατήριο – Πώς θα λειτουργήσει

Αποκαλυπτήρια για το πράσινο διαβατήριο – Πώς θα λειτουργήσει

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τον Ιανουάριο γινόταν γνωστή για πρώτη φορά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός πιστοποιητικού COVID, δεν ήταν καθόλου βέβαιο κατά πόσον θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Χθες, στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, παρουσίασε έναν πλήρη οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο υλοποιήθηκε και θα ξεκινήσει το ταξίδι του από την Ελλάδα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αποδεικνύει πως ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., είτε έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Σε καμία περίπτωση, κάτι που τόνισε και ο πρωθυπουργός, δεν θα οδηγεί σε διαχωρισμό των πολιτών, καθώς το πιστοποιητικό θα λειτουργεί απλώς ως μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας», ώστε να καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας» και απόδειξη ότι «η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο ιδεών, καινοτομίας και λύσεων», ενώ ο κ. Μισέλ συνεχάρη τον πρωθυπουργό επειδή «πριν από λίγους μήνες εσύ έθεσες αυτή την ιδέα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σχοινάς, ο οποίος θύμισε τον έντονο σκεπτικισμό «για το κατά πόσον η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο». 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ξεκίνησε την παρουσίαση με μια σύντομη αναφορά στη φιλοσοφία βάσει της οποίας υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός για την οργάνωση των ραντεβού εμβολιασμών και στη συνέχεια παρουσίασε τις λεπτομέρειες του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών, που ταυτόχρονα σέβεται απόλυτα και προστατεύει αποτελεσματικά τα προσωπικά τους δεδομένα. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή, θα φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του θα αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές Αρχές κάθε χώρας και συγκεκριμένα στην Ελλάδα θα εκδίδεται μέσω του gov.gr. Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνδεθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή με τον ΑΜΚΑ του. Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν.

Τετ α τετ

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα. Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στα βήματα που έχει κάνει η Ευρώπη τον τελευταίο ένα χρόνο, όπως αποδείχθηκε με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τότε «φάνταζε σε πολλούς ένα όνειρο θερινής νυκτός», όμως «έγινε πράξη πέντε μήνες μετά, για να διαθέτουμε σήμερα αυτό το σημαντικότατο κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα στηρίξει την επόμενη μέρα μετά την πανδημία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή