Ελληνοτουρκικά: 23 προτάσεις για μία θετική ατζέντα

Ελληνοτουρκικά: 23 προτάσεις για μία θετική ατζέντα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Καβάλα ξεκινάει σήμερα το πρώτο σκέλος των τριήμερων ελληνοτουρκικών επαφών, με την αποκαλούμενη θετική ατζέντα να βρίσκεται στην κορυφή. Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης θα συναντηθεί στην Καβάλα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος αποτελεί διπλωμάτη καριέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ονάλ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Φραγκογιάννη, θα σπεύσει από την Καβάλα προς την Κομοτηνή, προκειμένου να προϋπαντήσει τον Μ. Τσαβούσογλου.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν με σκοπό να συμφωνήσουν σε έναν «οδικό χάρτη» για την προώθηση κάποιων συνεργασιών σε χαμηλό επίπεδο. Τα θέματα έχουν χωριστεί σε τρεις διακριτές κατηγορίες. Κάποια άμεσα, κάποια μεσοπρόθεσμα και ορισμένα μακροπρόθεσμα. Στόχος των συζητήσεων που θα έχουν οι κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ είναι να δρομολογηθούν τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας. Οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει συνολικά 23 προτάσεις (δεκαπέντε η Αθήνα και οκτώ η Αγκυρα), πολλές από τις οποίες αποτελούν στην πραγματικότητα υποθέσεις «παγωμένες» είτε λόγω της γενικότερης δυστοκίας στα ελληνοτουρκικά, είτε διότι οι περισσότερες ήταν στην πραγματικότητα οικονομικά μη βιώσιμες ή εξαιρετικά περιορισμένης αποδοτικότητας.

Οι πλέον γνωστές περιπτώσεις είναι η δεύτερη γέφυρα και το τελωνείο των Κήπων στον Εβρο και η χάραξη ακτοπλοϊκού δρομολογίου από τη Σμύρνη προς τη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται στις περισσότερες των περιπτώσεων για συζητήσεις οι οποίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80, δίχως ποτέ να αποκτήσουν δυναμική υλοποίησης.

Πέρα από αυτές τις πολύ ειδικές και συγκεκριμένες προτάσεις, οι δύο πλευρές αναμένεται να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ενεργοποίηση παλαιότερων κοινών επιτροπών και ομάδων εργασίας που θα πρέπει να συζητήσουν για την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη συνεργασία σε τουρισμό, περιβάλλον και τηλεπικοινωνίες. Παρά τα προβλήματα, οι επαφές ανάμεσα στους κ. Φραγκογιάννη και Ονάλ συνεχίστηκαν και μετά τις 15 Απριλίου και τη μετάβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αγκυρα.

Κατά την προετοιμασία της επίσκεψης τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Φραγκογιάννης είχε συναντήσεις με όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στις συζητήσεις με τους Τούρκους, προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι τα θέματα που έχουν κάποια ελπίδα να προχωρήσουν. Για τις επαφές αυτές έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ηδη έχει καταρτισθεί μια λίστα, η οποία θα δοθεί στους Τούρκους, που με τη σειρά τους θα πρέπει να αντιπροτείνουν κάτι που θα αντανακλά τις δικές τους απόψεις.

Στο τέλος των συναντήσεων ανάμεσα στους κ. Φραγκογιάννη και Ονάλ, ιδανική κατάληξη θα είναι η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας που θα πρέπει στη συνέχεια να αναλάβουν να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα. Οι στόχοι για το εύρος της συνεργασίας είναι πράγματι περιορισμένοι, είναι όμως και ενδεικτικοί της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή