Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής

Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασμένους πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής προβλέπει τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους. Δεν μπορούν επίσης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές ως αρχηγοί κόμματος, διατηρούν πάντως το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, ο αρχηγός του οποίου ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει καταδικαστεί. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να απαγορευθεί πλήρως εφόσον προς το παρόν δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα.

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος «…ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα…». Κατά συνέπεια, εφόσον η προς κατάθεση τροπολογία προέβλεπε την πλήρη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, η σχετική διάταξη θα κατέπεφτε ως αντισυνταγματική. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπορεί να είναι πλέον αρχηγός του κόμματος «Ελληνες για την Πατρίδα», το οποίο δημιούργησε μετά τη διάλυση της Χρυσής Αυγής. 

Η τροπολογία, την οποία πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, προβλέπει αυστηροποίηση και σαφή καθορισμό του νομικού πλαισίου που αφορά την αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν (δικαίωμα ψήφου) στους καταδικασθέντες καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους. Οπως ορίζει, επιβάλλεται να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους. 

Παράλληλα, δεν έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν συνδυασμό προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, εφόσον καθίσταται ασυμβίβαστο η κατοχή επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα για τον οριστικά καταδικασθέντα για αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά του πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ.) ή για εγκλήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Στην προς κατάθεση τροπολογία προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, μέλος της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά. Οπως ορίζεται, η χρηματοδότηση περιορίζεται στις τακτικές εισφορές των μελών. Τα κόμματα τα οποία έχουν σε επιτελική θέση πρόσωπα οριστικά καταδικασθέντα για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή για εγκλήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αποκλείονται από τη ραδιοτηλεοπτική προβολή κατά την προεκλογική περίοδο και από χώρους υπαίθριας διαφήμισης και πολιτικών μηνυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή