Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

8' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιώνεται η εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία, ενώ η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Παράλληλα, η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ θεωρεί πως θα έπρεπε να επανέλθει το όνομα του ΠΑΣΟΚ και κρίνει θετικά τον Ανδρέα Λοβέρδο για την ηγεσία του κόμματος. 

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα αύξησε το ποσοστό του σε 37,3%, από 36,2% τον Απρίλιο, διευρύνοντας τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ, από 16% τον Απρίλιο, σε 17,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 19,9% από 20,2% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά για το 2021, αν και η Ν.Δ χάνει 1% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοφιλία, από όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με το 58,8% να έχει θετική άποψη γι’ αυτόν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα που υπερέβη τους 1.600 πολίτες σε μια συγκυρία που κυριάρχησαν σημαντικά θέματα (Συζήτηση στην Βουλή για άρση περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων , Νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια, καταγγελίες αντιπολίτευσης για πραξικόπημα στην δημοκρατική λειτουργία της Βουλής κ.ά ), ενώ ήδη διεξάγεται δημόσιος και συχνά φορτισμένος διάλογος για κρίσιμα θέματα που είναι σε εξέλιξη όπως εργασιακό Νομοσχέδιο, αλλαγή εκλογικού Νόμου για την Αυτοδιοίκηση, αξιολόγηση εκπαιδευτικών κ.ά. 

Πιο συγκεκριμένα:

Σημειώνεται το μεγαλύτερο για το 2021 ποσοστό αίσθησης ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση. Το 53% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε σωστή κατεύθυνση, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 47%. Το ισοζύγιο που είναι 7% είναι το μεγαλύτερο για το 2021. Τον Ιανουάριο ήταν +1%, τον Μάρτιο -1% και τον Απρίλιο +5%.

Σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης για την συνολική διαχείριση της πανδημίας που έχει βρεθεί το 2021. Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν το 53% έναντι ενός 47% που δηλώνουν λίγο και καθόλου (ισοζύγιο +6%) . Η ικανοποίηση τον Ιανουάριο ήταν 51%, ενώ το ισοζύγιο εξελίχθηκε: Τον Ιανουάριο +3%, τον Απρίλιο + 3.3%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-1

Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζεται στον βαθμό ικανοποίησης από τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη Επιχειρήσεων και εργαζομένων στην περίοδο της πανδημίας. Το 49% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο με το 47% να έχει αντίθετη άποψη. Η θετική αίσθηση διαμορφώθηκε μήνα με τον μήνα: Ιανουάριος 38%, Μάρτιος 41%, Απρίλιος 40,1%. 

Συνολικά θετική άποψη για το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 49% με το 51% να έχει αντίθετη άποψη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επίδοση για το 2021. Η ικανοποίηση διαμορφώθηκε μήνα με τον μήνα: Ιανουάριος 45%, Μάρτιος 42%, Απρίλιος 48%. Σημειώνουμε ξεχωριστά τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ικανοποίησης στον χώρο του Κέντρου με 57,8% και του ΚΙΝΑΛ με 69,2%

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-2

Αντίθετα, φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αποδοχής του τρόπου αντιπολίτευσης όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ξεκινώντας από το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει το 12,1%, του ΚΙΝΑΛ το 11,7%, του Κ.Κ.Ε το 12,4%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ το 7,8% και του ΜΕΡΑ 25 το 8,3%. Σημειώνουμε ξεχωριστά, ότι ο βαθμός ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10% τον Ιανουάριο και σταθεροποιήθηκε στο 12% σε όλες τις επόμενες μηνιαίες έρευνες. 

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-3

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει με μεγάλη διαφορά την υψηλότερη δημοφιλία από όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με το 58,8% να έχει θετική άποψη με το 40,3% να έχει αρνητική. Ταυτόχρονα είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών απόψεων και μάλιστα της τάξης του 18,5%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-4

Για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τα ποσοστά θετικών απόψεων είναι: Για τη Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται στην δεύτερη θέση 31,6%, για τον Α.Τσίπρα 28,8%, τον Δ. Κουτσούμπα 27,5%, τον Κ. Βελόπουλο το 16% και τον Γ. Βαρουφάκη το 18%.

Ειδικά για τη δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα που είναι περίπου 3% κάτω από την εκλογική επίδοση του 2019 και τις αρνητικές απόψεις που φτάνουν το 70,5%, φαίνεται ότι η επιλογή της οξείας και μετωπικής αντιπολίτευσης με τον τρόπο που την ασκεί, ενώ έχει κάποια μικρά αποτελέσματα στην συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και στον περιορισμό των διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ απευθείας στην Ν.Δ , δημιουργεί μια τεράστια αντισυσπείρωση. 

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-5

Η εκτίμηση του Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού διατηρείται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης 60%. Με εξαίρεση τον Μάρτιο που εμφάνισε μια μικρή πτώση και συγκέντρωνε 57%, σε όλες τις άλλες μηνιαίες μετρήσεις του 2021η επίδοσή του κινείται στο 60%-61%. Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζει πλήρη συσπείρωση γύρω του του χώρου της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς , αλλά καταφέρνει να συγκεντρώνει το 71.1% των προτιμήσεων του Κέντρου και το 41,9% του χώρου της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα το 81,8% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 27,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θετική άποψη γι αυτόν ως πρωθυπουργός.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-6

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει τον μικρότερο βαθμό ικανοποίησης για την παρουσία και την δράση του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απ όλες τις επιδόσεις που είχε σε όλες τις μηνιαίες  έρευνες από μετά τις εκλογές του 2019, συγκεντρώνοντας 19%. Ακόμα και το 51,6% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι. Στον χώρο του Κέντρου εμφανίζει αποδοχή της τάξης του 13,8%, ενώ ο ένας στους τρεις όσων δηλώνουν Κεντροαριστεροί είναι ικανοποιημένοι.

Στο πολιτικό κλίμα που αποτυπώνεται, η Ν.Δ. αυξάνει την δημοσκοπική της επίδοση με 37,3% στην Πρόθεση ψήφου (36,2% τον Απρίλιο), αυξάνοντας την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από 16% τον Απρίλιο σε 17,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά για το 2021, αν και η Ν.Δ χάνει 1% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-7

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 19,9% ( 20,2% τον Απρίλιο), ΚΙΝΑΛ 6,9% (6,2%), Κ.Κ.Ε 5,3% (4,6%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,2% (4%) , ΜΕΡΑ 25 3,1% ( 2,7%).

Προβάδισμα Λοβέρδου στο ΚΙΝΑΛ και επιστροφή του ΠΑΣΟΚ

Το ΚΙΝΑΛ ως το σταθερά τρίτο κόμμα της χώρας εμφανίζεται καθηλωμένο δύο χρόνια σε ποσοτά από 6% έως 7%. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια συγκυρία που η Ν.Δ εμφανίζει φθορές και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου το 30% των δυνάμεών του. Το γεγονός αυτό τροφοδοτεί ένα σημαντικό ρεύμα αλλαγής της ηγεσίας και αναζήτησης μιας νέας στρατηγικής που προσωποποιείται από όσους έχουν δηλώσει ή γράφεται ότι θα είαι υποψήφιοι Πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ. Στα πρόσωπα που επιλέγονται ουσιαστικά επιλέγονται διαφορετικές πολιτικές προτάσεις αλλά και το πρόσωπο που μπορεί να ανεβάσει το ΚΙΝΑΛ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εύρημα ότι το 24% απαντά ότι αισθάνεται ότι τον ενδιαφέρουν οι εκλογές για την νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και σκέφτονται να ψηφίσουν. Μάλιστα το 16% απαντά καθαρά ΝΑΙ και το 8% μάλλον ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το 73% δηλώνουν ότι σκέφτονται να ψηφίσουν, ωστόσο το 30,7% όσων δηλώνουν κεντρώοι και το 28,3% όσων δηλώνουν κεντροαριστεροί φαίνεται να τους απασχολεί η συμμετοχή στις εκλογές. 

Αυτό δείχνει ένα μεγάλο πολιτικό ζωτικό χώρο και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Η μεγάλη συμμετοχή θα δώσει μια νέα ορμή σε ένα χώρο που εμφανίζεται καθηλωμένος και βέβαια θα επηρεάσει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Το μείζον είναι πάντως ότι η επίτευξη μιας μεγάλης συμμετοχής θα δείξει ότι το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ικανό να ανατρέψει τους συσχετισμούς ώστε να πρωταγωνιστεί. 

Σε σχετική ερώτηση το 46,9% δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν αυτό το ποσοστό είναι 38,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ το 47% δηλώνει ότι έχει ψηφίσει έστω μια φορά ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ στις εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας.

Σχετικά με τον τίτλο του κόμματος, το 26% της κοινής γνώμης, το 55% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και το 40% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές θα προτιμούσαν να επανέλθει ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ , έναντι 6%, 5% και 9% που θα προτιμούσαν να μείνει ο τίτλος ΚΙΝΑΛ γιατί δίνει μια μεγαλύτερη ευρύτητα. Το 51% της κοινής γνώμης, το 33% των πρώην ψηφοφόρων και το 37% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν θεωρούν ότι η συζήτηση για το όνομα δεν έχει καμια ιδιαίτερη αξία και ουσία. 

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-8

Το 54% της κοινής γνώμης, το 65% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 75% όσων σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας. Είναι άποψη χωρίς προσωπικά χαρακτηριστικά, πολιτική άποψη στενά συνδεδεμένη με την ανάγκη νέας πορείας που είναι εμπεδωμένη και κερδίζει έδαφος.

Σοβαρό προβάδισμα τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και  στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ , αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές έχει η υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου με ποσοστά 27,3% , 37,1% και 38,8% αντίστοιχα, ποσοστά που είναι σχεδόν διπλάσια του δεύτερου υποψήφιου. Ουσιαστικά σε όλα τα κοινά ως προς τα οποία μπορεί να γίνει ανάλυση ( φύλο, ηλικιακή κατηγορία, κομματικός και ιδεολογικός αυτοπροσδιορισμός) παρουσιάζει προβάδισμα.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-9

Στην κοινή γνώμη δεύτερη έρχεται η Φ. Γεννηματά με 15% και ακολουθούν οι Ν.Ανδρουλάκης με 11,5%, ο Π. Γερουλάνος με 8,7% και ο Χ. Καστανίδης με 6,7%. 

Στους πρωην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ περνάει στην δεύτερη θέση ο Ν. Ανδρουλάκης με 22% και ακολουθούν Φ. Γεννηματά 19,7%, Π. Γερουλάνος 9,1% , Χ. Καστανίδης 3,8%. 

Ανάμεσα σ΄αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν στις εκλογές 2ος έρχεται ο Ν. Ανδρουλάκης με 17,9% και ακολουθούν Φ. Γεννηματά 15,7%, Π. Γερουλάνος 10%, Χ. Καστανίδης 5,9%. 

Αναφέρεται ότι η επιλογή προσώπου δεν συνδέεται τόσο με προσωπικά χαρακτηριστικά, αλλα με πολιτικά χαρακτηριστικά και την εκτίμηση ποιος μπορεί να ανεβάσει την Παράταξη. 

Πράγματι ως προς την δημοφιλία προηγείται και πάλι ο Α. Λοβέρδος στην κοινή γνώμη με 39,4% και ακολουθούν Ν.Ανδρουλάκης με 37,1% Φ. Γεννηματά 34,2%, Π. Γερουλάνος με 28,2% και Χ. Καστανίδης. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά γίνονται Ν. Ανδρουλάκης 69,7%, Α. Λοβέρδος 69%, Φ.Γεννηματά 59,1%, Π. Γερουλάνος 48,5%, Χ.Καστανίδης 33,4%. Ανάμεσα σ΄αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν η δημοφιλία διαμορφώνεται: Α. Λοβέρδος 58%, Ν.Ανδρουλάκης 54%, Φ.Γεννηματά 42,4%, Π. Γερουλάνος 38,1%, Χ. Καστανίδης 28,2%.

Ο ουσιαστικός λόγος μεγάλης επικράτησης του Α .Λοβέρδου είναι ότι προηγείται καθαρά σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ποιος μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία, ποιος βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία, ποιος μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, ποιος είναι πιο σύγχρονος, ποιος είναι πιο δυναμικός τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους πρώην ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ και σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν. Μόνο στο ποιος είναι πιο σύγχρονος ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ προηγείται ο Ν.Ανδρουλάκης ο οποίος καταλαμβάνει σταθερά την δεύτερη θέση σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην κοινή γνώμη, στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και όσους σκέφτονται να ψηφίσουν με διαφορά από τον πρώτο Α. Λοβέρδο, αλλά και την Τρίτη Φ. Γεννηματά. Οι άλλοι υποψήφιοι ακολουθούν. (Τα πλήρη ευρήματα και οι αναλύσεις περιέχονται στο τεύχος της έρευνας). 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή