Live: Η συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου

Live: Η συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι θα γίνει συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες. [Διαβάστε αναλυτικά

Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε ορισμένα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι κατά τη συνάντηση των ΥΦΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

Ο κ. Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι θα γίνει συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Τι περιμένει η Αθήνα, τι φέρνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Δένδιας – Τσαβούσογλου περπάτησαν μαζί προς το υπουργείο Εξωτερικών

Νωρίτερα, οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου περπάτησαν μαζί προς το υπουργείο Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου, διασχίζοντας την οδό Ηρώδου του Αττικού και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας

Χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε στον Τούρκο ομόλογό του ανεπίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, στο οποίο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε ώρες του Τσαβούσογλου στη Θράκη

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Μ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη. Απαντώντας άμεσα και έντονα στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη». Διαμήνυσε πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σαρλ Μισέλ στην «Κ»: Η Ε.Ε. έτοιμη να αναλάβει δράση έναντι της Τουρκίας

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή