Άμεση ανάλυση: Μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση

Άμεση ανάλυση: Μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση

Οι σημερινές επαφές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες ότι, παρά τα προφανή προβλήματα, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να κάνουν ένα βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημερινές επαφές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες ότι, παρά τα προφανή προβλήματα, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να κάνουν ένα βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου

Η πίεση για ομαλοποίηση βρίσκεται προφανώς στην τουρκική πλευρά, ενταγμένη σε μια τακτική κλεισίματος κάποιων μετώπων, με την ελπίδα ότι ίσως έτσι υποβοηθείται η γενικότερη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Δύση και, κατά κύριο λόγο, τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν. Η θετική ατζέντα των 25 μέτρων είναι προφανώς κατά κύριο λόγο συμβολική, καθώς τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των δύο χωρών είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα σε αυτή τη φάση. Είναι αυτό που μπορούσε να γίνει σε αυτή τη φάση. Ενδεχομένως σε ορισμένους να μοιάζει περιορισμένων δυνατοτήτων ατζέντα, αλλά αν σκεφτεί κάποιος που έφθασε η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το περασμένο καλοκαίρι, είναι μάλλον μια καλή αρχή.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ποια θέματα έθεσε η Αθήνα

Η απουσία υψηλών τόνων κατά τις δηλώσεις των δύο υπουργών, ανέδειξε, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά κινήθηκε επί των συμπεφωνημένων πριν την άφιξη του κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ενώ εντός ενός αναμενόμενου πλαισίου κινήθηκε και η περιοδεία του τούρκου υπουργού στη Θράκη.

Επόμενο βήμα είναι, προφανώς, το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Η ημερομηνία είναι ποικιλοτρόπως σημαντική καθώς ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν, ενώ δεν αποκλείεται και ένα τετ-α-τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τη Δύση είναι πολλά και περιπεπλεγμένα, καθώς αφορούν σχεδόν το σύνολο των ασταθών περιοχών στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και, όπως έχει φανεί εσχάτως, τα Βαλκάνια και το μαλακό υπογάστριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η επίλυσή τους δεν είναι απλή υπόθεση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μαξίμου για συνάντηση με Τσαβούσογλου: Αμοιβαία βούληση για την προώθηση θετικής ατζέντας

Ένα ήσυχο καλοκαίρι λειτουργεί προς όφελος της Άγκυρας στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, είναι όμως και μια απολύτως ευχάριστη ανάπαυλα για την Αθήνα. Το 2020 υπήρξε ένας χρόνος που λίγο έλειψε να εκτροχιάσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε επικίνδυνες ατραπούς.

Μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι στην επόμενη στροφή των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν στο εσωτερικό, η ένταση στο Αιγαίο θα επανέλθει; Προφανώς όχι. Όπως σημείωσε και ο κ. Δένδιας υπάρχει πλήρης επίγνωση και στις δύο πλευρές για τις πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, στη παρούσα φάση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάθε ημέρα χωρίς ένταση, είναι μια κερδισμένη μέρα. Και αυτό έχει πολλές αναγνώσεις. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σαρλ Μισέλ στην «Κ»: Η Ε.Ε. έτοιμη να αναλάβει δράση έναντι της Τουρκίας

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή