Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Τις εθνικές θέσεις ανέπτυξε ο κ. Δένδιας

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Τις εθνικές θέσεις ανέπτυξε ο κ. Δένδιας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειλικρινή και εφ’ όλης της ύλης ανταλλαγή απόψεων και θέσεων χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του. Οπως ενδεικτικά τονίζουν, ο κ. Δένδιας έθεσε μια σειρά από ζητήματα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκινώντας με μια εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι η Αθήνα θεωρεί τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας απολύτως συνδεδεμένες με τις ελληνοτουρκικές. Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ανοιχτά υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ελληνας υπουργός χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την εμμονή της Αγκυρας στο «casus belli». Ανέδειξε επίσης την απουσία σεβασμού στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τμήμα του εθιμικού δικαίου, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως παράνομο και ανυπόστατο. Ο κ. Δένδιας επισήμανε το ζήτημα των παραβιάσεων και υπερπτήσεων που παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε αέρα και θάλασσα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διαρκή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Αγκυρα. Εθιξε επίσης και το ζήτημα της επικοινωνιακής ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα επισήμανε τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη. Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την άφιξη του κ. Τσαβούσογλου στην Αλεξανδρούπολη είχε προηγηθεί το πολύ πιο επιθετικό «σόου» του υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη.

Ο κ. Δένδιας έθεσε και το ζήτημα του ευρισκόμενου υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, στα νότια της Τουρκίας. Εξέφρασε προς τον κ. Τσαβούσογλου την ανησυχία της Ελλάδας για την κατασκευή μιας τόσο ευαίσθητης υποδομής σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, ενώ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να ενημερωθούν τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε θετικός για την ενημέρωση της Ελλάδας και ανέφερε ότι οι σχετικές πληροφορίες μπορούν να παρασχεθούν μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας, ώστε η Αθήνα να γνωρίζει ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά τον σεισμογενή χαρακτήρα της περιοχής.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση για επίλυση στο πλαίσιο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτό ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διεξαγωγή εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των τουρκικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή