ΒΟΥΛΗ

Τα μέιλ της εταιρείας CCC στην Προανακριτική

ta-meil-tis-etaireias-ccc-stin-proanakritiki-561383287

Σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ προσώπων της λιβανικής κατασκευαστικής εταιρείας CCC, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση Καλογρίτσα και στην εκ μέρους του διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαβιβάστηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, τροφοδοτώντας νέο κύκλο αντικρουόμενων εκτιμήσεων εκ μέρους της πλειοψηφίας και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για δεκαοκτώ μέιλ που, μεταξύ άλλων, φαίνεται να ανταλλάσσουν ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της CCC Α. Λιανός, πρόσωπο το οποίο, ως γνωστόν, έχει ήδη καταθέσει στην Προανακριτική ως μάρτυρας, και ο εκ των ιδιοκτητών της λιβανικής κατασκευαστικής Φουάντ Χούρι. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που ανακύπτει από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι γίνεται αναφορά σε άδεια τηλεοπτικού σταθμού, όπως επίσης και στις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τον τότε νόμο Παππά. Επίσης, σε άλλα μηνύματα φαίνεται να γίνεται λόγος για την ανάγκη αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα στην Ελλάδα ή και για την προοπτική επιστροφής του ποσού των 3 εκατ. ευρώ που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί ποσό που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση εγγυητικής επιστολής εκ μέρους του επιχειρηματία.

Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία καλύπτει μια χρονική περίοδο από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019. Μεταξύ των πρώτων μηνυμάτων υπάρχουν τίτλοι που παραπέμπουν –όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες– ευθέως στο θέμα «τηλεοπτική άδεια» ή και σε εκείνο που είχε ανακύψει με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην Ελλάδα αναφορικά με ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την εικονικότητα της σύμβασης της εταιρείας CCC με τον Χρήστο Καλογρίτσα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας, του οποίου η πολυήμερης διάρκειας κατάθεση στην επιτροπή ολοκληρώθηκε πρόσφατα, έχει αναφέρει ότι ήταν εικονική η συμφωνία ανάληψης κάποιου έργου, ώστε να λάβει το επίμαχο ποσό και να χρησιμοποιηθεί για την απαραίτητη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών εγγυητική επιστολή. 

Στον αντίποδα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως τα συγκεκριμένα μέιλ επιβεβαιώνουν απλώς ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε αναγνωρίσει την οφειλή των τριών εκατομμυρίων ευρώ προς τη CCC.