Κυβέρνηση: Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις

Κυβέρνηση: Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπουργικό συμβούλιο με σαφή μεταρρυθμιστικό στίγμα ήταν το χθεσινό, κάτι που επισήμανε –δις– και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρωθυπουργός κατά το κλείσιμο της ομιλίας του μίλησε για τη μετά COVID εποχή, ζητώντας από τους υπουργούς του να θωρακιστεί η χώρα θεσμικά και να μπει δυναμικά στην επόμενη φάση. «Γι’ αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα», ήταν η φράση του.  

Οικονομικό πρόσημο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δικαιολογημένα χαρακτήρισε το υπουργικό συμβούλιο «μεταρρυθμιστικό», καθώς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είχαν «έντονο οικονομικό και αναπτυξιακό πρόσημο», όπως είπε. Μεταξύ άλλων στο χθεσινό υπουργικό συζητήθηκαν θέματα με συγκεκριμένη αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, αλλά και αυτό του ΥΠΕΞ για τη στρατηγική εξωστρέφειας και τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την εισήγησή του και πριν προχωρήσει στην κυρίως ατζέντα, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, στο οποίο η Ελλάδα εντάσσεται από σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κίνηση αυτή «δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Ο πρωθυπουργός συνεχάρη «όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μια ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου» και εξέφρασε την αισιοδοξία πως με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι.  Το δεύτερο θέμα που έθεσε εισαγωγικά ήταν το ζήτημα της φύλαξης των πανεπιστημίων, προαναγγέλλοντας τη δημοσίευση της προκήρυξης για τις θέσεις των ομάδων προστασίας των πανεπιστημίων.  

Η αλλαγή ατζέντας φαίνεται και από τον τρόπο που κινείται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα ταξίδια που κάνει. Μετά την Κρήτη και την παρουσίαση του ΒΟΑΚ, ενός εμβληματικού αναπτυξιακού έργου για τη Μεγαλόνησο, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο στην Αστυπάλαια, ένα πολύ μικρό νησί πληθυσμού μόλις 1.400 κατοίκων, αλλά με μεγάλη σημειολογία. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα στείλει μήνυμα μόνο πως ο ελληνικός τουρισμός έχει ανοίξει με ασφάλεια, αλλά θα διαφημίσει και τη μεγάλη πράσινη επένδυση που πραγματοποιεί η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen (VW) στο νησί, αναπτύσσοντας την ηλεκτροκίνηση. Στην Αστυπάλαια θα βρίσκεται μάλιστα και ο CEO της VW Χέρμπερτ Ντις, ο οποίος συνεργάζεται ήδη με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή