Τσαβούσογλου: «Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400»

Τσαβούσογλου: «Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η Αγκυρα επιμένει στη χρήση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνομιλία του με τους Τούρκους δημοσιογράφους ανέφερε πως «oι S-400 θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχό μας. Ηδη έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς μας στη Ρωσία για εκπαίδευση. Δεν θα έρθουν Ρώσοι στρατιωτικοί στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πρόταση άλλων χωρών που μας λένε πως δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε».

Η υποχώρηση που φαίνεται να κάνει η τουρκική πλευρά είναι η διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρχουν Ρώσοι αξιωματικοί σε τουρκικό έδαφος. Ομως, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των αξιωματούχων των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον ζητεί την επιστροφή των S-400 στη Μόσχα ή την αποστολή τους σε άλλη χώρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν τη μεγάλη σημασία που θα έχει η συνάντηση Μπάιντεν – Eρντογάν για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ – Tουρκίας.

Σε αντίθεση πάντως με το άνοιγμα που επιχειρεί η Αγκυρα προς τις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιτέθηκε με έντονο τρόπο στον Τζο Μπάιντεν και υποστήριξε πως μαζί με άλλες χώρες και την τουρκική αντιπολίτευση συνωμοτεί εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης!

«Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα προδοτικό σενάριο εναντίον μας σε συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι και το Ισραήλ, πολλές χώρες προσπαθούν με σκοτεινά σενάρια να στριμώξουν την Τουρκία. Ο κ. Kιλιτσντάρογλου (σ.σ. πρόεδρος Ρεπ. Λαϊκού Κόμματος) έχει ανέβει στο ματωμένο σκάφος του Μπάιντεν. Γι’ αυτό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζητάει πρόωρες εκλογές, καθώς ακούει τη φωνή του αφεντικού του», δήλωσε ο κ. Μπαχτσελί.

Εν τω μεταξύ, πολιτική θύελλα έχουν προκαλέσει όσα είπε ο ιμάμης Μουσταφά Ντεμίρκαν κατά τη διάρκεια της προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας, καθώς χαρακτήρισε «τύραννο» και «άπιστο» τον ιδρυτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ. Ολα αυτά συνέβησαν παρουσία του κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε διαβάσει νωρίτερα στίχους από το Κοράνι. «Αυτός ο τόπος λατρείας (σ.σ. Αγία Σοφία) έχει χτιστεί για να είναι έτσι και να παραμείνει ως τόπος λατρείας. Ηρθαν τέτοιες εποχές που σχεδόν για έναν αιώνα σε αυτόν τον χώρο δεν ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή στον Μωάμεθ και απαγορεύτηκε η προσευχή και μετατράπηκε σε μουσείο. Οσοι το έκαναν αυτό είναι τύραννοι, δεν υπάρχουν πιο άπιστοι από αυτούς», δήλωσε ο ιμάμης.
«Αυτό που έκανε ο ιμάμης είναι έγκλημα. Απαράδεκτοι όσοι σιώπησαν μπροστά σε αυτόν τον τελειωμένο ιμάμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Φαΐκ Οζτράκ. Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ζήτησε άμεση εισαγγελική παρέμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή