Ερντογάν κατά Μπάιντεν και Ελλάδας

Ερντογάν κατά Μπάιντεν και Ελλάδας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των προέδρων Τουρκίας και ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίμησε να κατηγορήσει τον Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. O Tούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT ανέφερε πως «ο λόγος αυτής της έντασης με τις ΗΠΑ είναι η υπόθεση της δήθεν Γενοκτονίας των Αρμενίων. Βαρεθήκαμε. Κάθε 24η Απριλίου συζητάμε τι θα πουν οι ΗΠΑ για τους Αρμενίους. Εσένα (σ.σ.: Μπάιντεν) τελείωσαν όλες οι υποθέσεις σου και τώρα παίζεις τον ρόλο του δικηγόρου των Αρμενίων; Eμείς δεν είμαστε ένα απλό κράτος, δεν είμαστε κοινότητα. Είμαστε η Τουρκική Δημοκρατία. Οσοι προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν ένα σημαντικό φίλο». 

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ρωσικών συστημάτων S-400, λέγοντας: «Εμείς τους S-400 δεν τους πήραμε έτσι τυχαία. Τους αγοράσαμε επειδή τους έχουμε ανάγκη. Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα δεν είναι στην ατζέντα. Αλλά να πω και αυτό. Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της; Συνέχεια μπροστά μας φέρνετε την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και την Κύπρο». 

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν, εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας με έμμεσο τρόπο την Ελλάδα και την Κύπρο. «Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να επιτευχθεί η συνεχόμενη ειρήνη και ασφάλεια στο πλαίσιο καλής γειτονίας, διαλόγου και διεθνούς δικαίου και για να προχωρήσει η επίλυση των ζητημάτων προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να αποφευχθούν οι προβοκάτσιες, οι παράνομες και επιθετικές ενέργειες που αγνοούν τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Αγκυρα επιμένει στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο: «Η Τουρκία θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη και προς τον σκοπό αυτόν θα συνεχίσει να λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή