«Ακυβερνησία» τέλος σε δήμους και περιφέρειες

«Ακυβερνησία» τέλος σε δήμους και περιφέρειες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας, αλλά και με εμφανείς τις διαφορές στις προσεγγίσεις και στην επιχειρηματολογία που οδήγησαν στο «όχι» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε χθες από την εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Οπως παγίως συμβαίνει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της τρέχουσας περιόδου, μετωπική υπήρξε και επί του συγκεκριμένου νομοθετήματος η σύγκρουση ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγείρουν θέμα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και νομοθέτησης εκ μέρους της κυβέρνησης και τον υπουργό Εσωτερικών να απορρίπτει κατηγορηματικά τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, κυρίως το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ στάθηκαν επικριτικά έναντι και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, επικαλούμενα επιλογές αμφοτέρων κατά την περίοδο που άσκησαν και ασκούν εξουσία. Στο επίκεντρο βρέθηκε κυρίως η κυβερνητική επιλογή να μειωθεί από το 50%+1 στο 43% το ποσοστό με το οποίο η δημοτική ή περιφερειακή αρχή θα μπορεί να έχει την πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

«Οταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση, ώστε να μην χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπόλοιπους στον δεύτερο γύρο να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό τελικώς. Η θέση του 50%+1 υποχρεώνει τους ψηφοφόρους να κάνουν μια άλλη επιλογή. Αποδεχόμαστε το 43% για να φτιαχτούν οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και μου λέτε ότι το 43% δεν έχει επαρκή νομιμοποίηση; Τα πράγματα είναι καθαρά και απολύτως νομιμοποιημένα και ηθικώς και πολιτικώς ορθά», είπε ο κ. Μ. Βορίδης απαντώντας σε σχόλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αρκετές φορές προέβησαν σε φραστικές ακρότητες. «Εκλεχθήκατε με απάτη, κυβερνάτε με απάτη, επικοινωνείτε με απάτη. Κύριοι της κυβέρνησης, είστε η επιτομή της πολιτικής απάτης» είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα, όπως αυτό καταγράφηκε στην τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη. «Διαλύετε τη δημοκρατία», ανέφερε σε κάποια αποστροφή της παρέμβασής του, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Ραγκούσης.

«Οι πολιτικές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το ενδιαφέρον τους είναι όχι στον θεσμό και στον ρόλο του, αλλά στον έλεγχό του μέσα από βολικά κάθε φορά εκλογικά συστήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να ασκήσουν προοδευτικές πολιτικές», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Για «κραυγαλέες αντιφάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και για τη «συνήθειά του να πατάει πάντα σε δύο βάρκες» έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Γ. Δελής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν δίνει το πολιτικό ή ηθικό δικαίωμα στη Ν.Δ. να κάνει επιλογές όπως αυτές που αποτυπώνονται στο ψηφισθέν πλέον νομοθέτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή