Προς μείωση ΦΠΑ στα νησιά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στα νησιά άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επιχειρηματίες κατά την επίσκεψή του στην Αστυπάλαια. Η είδηση βγήκε όταν ο κ. Πετριδένας, ιδιοκτήτης παραδοσιακού εργαστηρίου στη Χώρα του νησιού, ανέφερε στον πρωθυπουργό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως έχουν γίνει μειώσεις στον φόρο εισοδήματος, προσθέτοντας ότι «ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα, όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας». Κατά τη συζήτηση ο επιχειρηματίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «εργαλεία» που έδωσε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις ώστε να σταθούν όρθιες εν μέσω πανδημίας, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως στόχος ήταν «να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές, έτσι ώστε όταν με το καλό έρθει η ανάκαμψη, που θα έρθει σύντομα, να μπορείτε να πατάτε στα πόδια σας και να αναπτυχθείτε κι άλλο».

Πράσινο νησί

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε βεβαίως στο επίκεντρο τη μεγάλη επένδυση της VW και τη μετατροπή του νησιού σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας. Η ικανοποίηση του πρωθυπουργού αποτυπώθηκε κατά τη συνομιλία που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Volkswagen, δρα Herbert Diess, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Αστυπάλαια «σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης», με τον κ. Diess να εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του για το project. Ο πρωθυπουργός κατά την επίσημη τοποθέτησή του χαρακτήρισε αυτό που έγινε στην «πεταλούδα του Αιγαίου», όπως είναι γνωστή η Αστυπάλαια, ως «ένα ξεκίνημα» και «ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον». Η Αστυπάλαια, όπως είπε, είναι η «δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση» και την ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει μυαλό και πνεύμα στην Αθήνα, όπου τις επόμενες μέρες θα «εγκαινιαστεί» η επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα, καθώς αναμένεται να κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να ετοιμάζεται για μάχη μέχρις εσχάτων. Τούτο πάντως θα είναι μόνο η αρχή. Η Βουλή δεν πρόκειται να έχει φέτος θερινά τμήματα και σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας θα δρομολογηθεί η πλήρης και κανονική λειτουργία της για όλο το καλοκαίρι. Μόνο τον μήνα Ιούνιο, άλλωστε, θα συζητηθούν πολλά νομοσχέδια με επίκεντρο μεταρρυθμίσεις που ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει προεκλογικά, αλλά εξαιτίας της πανδημίας έμειναν πίσω. Μεταξύ άλλων αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα που προκαλεί πολλές αντιδράσεις κυρίως από τους κυνηγετικούς συλλόγους, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και πιθανότατα και η τηλεργασία στο Δημόσιο στη μετά κορωνοϊό εποχή. Η πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο για εντατική δουλειά όλο το καλοκαίρι, πάντως, αποτυπώνει τη βούληση του πρωθυπουργού να κερδίσει τον χρόνο που χάθηκε λόγω υγειονομικής κρίσης και να μπει στον Σεπτέμβριο από την καλύτερη δυνατή εκκίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή