Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ

Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα είναι πλέον καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, επισήμανε χθες ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους. Ο κ. Αμράνι υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι στρατηγικής σημασίας, οπότε είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να είναι πολύ καλές ανεξάρτητα από  τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Αμράνι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ισραήλ, Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στις επεκτάσεις του με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς και στις σχέσεις με περιφερειακούς παράγοντες. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή κατά τις ημέρες των συγκρούσεων στο Ισραήλ και στις παλαιστινιακές περιοχές, ο κ. Αμράνι επισήμανε ότι επρόκειτο για μια αποστολή που είχε ως κύριο σκοπό να υποδηλώσει πως η Ελλάδα είναι παρούσα στην περιοχή. Επίσης, έγινε αντιληπτή ως υποστηρικτική προς το Ισραήλ.

Ο κ. Αμράνι μίλησε και για τον αγωγό East Med. Αν και επισήμανε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να υποστηρίζει την υλοποίηση του αγωγού για λόγους οικονομικούς, ενεργειακούς και ευρύτερα στρατηγικούς, υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του είναι κρίσιμο. «Αν δεν γίνει τώρα, δεν θα είναι ρεαλιστική η υλοποίησή του αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός διπλωμάτης. Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Αμράνι επισήμανε ότι το ερώτημα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν θα πρέπει να τεθεί στη δική του πλευρά αλλά στην Αγκυρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία τοποθετείται ως δύναμη στην περιοχή, χρησιμοποιώντας το Ισλάμ και χρησιμοποιεί το Ισραήλ προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της στον μουσουλμανικό κόσμο. Εκανε και ένα γενικότερο επί τούτω σχόλιο, επισημαίνοντας ότι «το να αγνοείται η στρατηγική της Τουρκίας θα ήταν λάθος για οποιαδήποτε χώρα στην περιοχή». Αναφέρθηκε εκτενώς στην επιχείρηση «Φρουροί των Τειχών» (επιχείρηση Ισραηλινών Δυνάμεων στη σύγκρουση με τη Χαμάς), επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις ξεκίνησαν από τη Χαμάς, στην προσπάθεια να κερδίσει την εξουσία στα παλαιστινιακά εδάφη. Προς επίτευξη αυτού του σκοπού, είπε ο κ. Αμράνι, η Χαμάς θυματοποιεί τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς. «Κάθε απώλεια αθώων προκαλεί θλίψη. Δεν στοχεύουμε ποτέ παιδιά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αμράνι, επισημαίνοντας ότι αντιθέτως η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή