Υπέρ συγκλίσεων και συνεργασιών ο Αλ. Τσίπρας

Υπέρ συγκλίσεων και συνεργασιών ο Αλ. Τσίπρας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσήλωσή του στις συγκλίσεις σε προγραμματικό επίπεδο με τις προοδευτικές δυνάμεις, έτσι ώστε από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας, επιβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα newsbomb.gr. «Ο μέσος ψηφοφόρος θα γνωρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, οι εκλογές αυτές δεν θα χαθούν, δεν θα είναι άγονες και δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το προσκλητήριο συμπόρευσης παραμένει ανοιχτό για όποιες δυνάμεις επιθυμούν να συμβάλουν στο αντι-Ν.Δ. μέτωπο που ήδη στήνουν στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα εκτίμησε πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, δεν θα αφήσουν στο όνομα των ψηφοφόρων τους και του δημοκρατικού κόσμου την ευκαιρία να πάει χαμένη και η Δεξιά να πάρει μια ακόμα τετραετία, με όρους σκληρούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Μπορεί σε σχέση με τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ να σημείωσε πως θα περιμένει να δει αν στις προγραμματικές θέσεις θα υπάρξουν συγκλίσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση, ωστόσο η αναφορά του στον Ανδρέα Λοβέρδο προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της Χαριλάου Τρικούπη. «Εχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Λοβέρδο να τον κατηγορεί πως επεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ: «Μετατρέπει με σφραγίδα και υπογραφή ψιθύρους σε κραυγές σχετικά με το πολιτικό μου αφήγημα. Ο πανικός του δεν κρύβεται. Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει δύναμη εξουσίας, ο ίδιος θα γυρίσει στα αζήτητα της πολιτικής και στις προθήκες της Ιστορίας». 

Σε σχέση με τον Νίκο Παππά και την Προανακριτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλυψε τον πρώην υπουργό, ωστόσο δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα σε όλους στην Κουμουνδούρου πως «κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους» και ότι «αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν». Από τη συνέντευξη έγινε σαφές πως προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, πέρα από την αποδόμηση του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την παρουσίαση του δικού του πλάνου, το πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έτσι ώστε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.

Πράσινη Επανάσταση

Με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς να εμφανίζονται ασθενείς στην Ευρώπη, εκτός από την Πορτογαλία, τους Ευρωσοσιαλιστές να ψάχνουν τα πατήματά τους χωρίς να έχουν καταλήξει αν θα προχωρήσουν σε διευρυμένη προσύνοδο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο δρόμος της Οικολογίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι μια καλή διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να λειτουργήσει και ως «γέφυρα» στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Και από τη στιγμή που η Γερμανία δείχνει τον δρόμο με τους Πρασίνους, στην Κουμουνδούρου προχώρησαν στην παρουσίαση του νέου προγράμματος για το «Περιβάλλον και την Πράσινη Επανάσταση». «Στη δική μας αντίληψη η Δημοκρατία περνά μέσα από το Περιβάλλον», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας τη δημιουργία ενός Κυβερνητικού Συμβουλίου για την πράσινη μετάβαση, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά κοινωνικά υπουργεία. Οπως ανέφερε, θα πρέπει να συνδυαστεί με την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045, με κεντρική πρωτοβουλία, μεταξύ πολλών άλλων, την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου, την ανάπτυξη των ΑΠΕ με κανόνες, την ηλεκτροκίνηση για επαγγελματικούς στόλους, άμεσα μέτρα στήριξης της εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή