Χρυσοχοΐδης: Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει

Χρυσοχοΐδης: Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Ξαναλέω. Αύξηση δεν υπάρχει». Αυτό τόνισε εμφατικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και πρόσθεσε: «Εγκληματικότητα είναι φυσικά οι ανθρωποκτονίες και κυρίως οι ληστείες οικιών και οχημάτων, οι διαρρήξεις και  η διακίνηση ναρκωτικών. Σε όλα αυτά στο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το 2020 υπάρχει μείωση. Από 10 έως 40%. Στην Αθήνα και στην Επικράτεια».

Κατόπιν διερωτήθηκε: «Τι υπάρχει όμως, τι υπήρξε και πυροδότησε φόβο κι ανησυχία; Η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων. Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι σπάνιο, σχεδόν ανήκουστο για τα ήθη μας. Γι’ αυτό σοκάρει, συγκλονίζει. Στραγγάλισαν μάνα μπροστά στο μωρό της, χωρίς λόγο. Μας εξοργίζει, μας στοιχίζει, μας ξεπερνά. Αλλά είναι μοναδικό. Όσο κι αν φοβίζει, όσο κι αν ανησυχεί είναι μοναδικό».

«Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ενώ είναι πηγή ανησυχίας και αισθήματος ανασφάλειας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άνοδο της εγκληματικότητας. Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν λογαριασμούς. Το 2007, το 2012, το 2017, το 2021. Δεν το λέω μοιρολατρικά ούτε σαν θεατής», πρόσθεσε. 

«Με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία, η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Δεν το υποτιμώ καθόλου αυτό, ίσα ίσα το αντίθετο», είπε και συμπλήρωσε: «Άλλο εγκληματοφοβία, άλλο εγκληματικότητα».

Μείωση από 10% έως 40%

Αφού τόνισε ότι τα στοιχεία του αστυνομικού έργου δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα, σημείωσε: «Η εγκληματικότητα μειώνεται από 10 έως 40% ανά περίπτωση. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις, πλαστά χαρτονομίσματα και απάτες στα σπίτια λόγω πανδημίας. Η αστυνομία ασχολείται στο 70% του χρόνου και των δυνάμεων της με το έγκλημα, όχι με τα Πανεπιστήμια τους νέους και τις συναθροίσεις. Η εγκληματοφοβία αυξήθηκε για λόγους συγκεκριμένους και συγκυριακούς. Αν λοιπόν θέλουμε σοβαρή συζήτηση για την ασφάλεια και την προστασία αυτή είναι η κατάσταση, αυτή είναι η βάση συζήτησης».

«Το πιο επικίνδυνο είναι, το οργανωμένο έγκλημα. Δεν πρόκειται για 5 συμμορίες μπράβων της νύχτας που αλληλοσκοτώνονται κατά διαστήματα. Σιγά σιγά αυτή η κατηγορία εγκλήματος παίρνει χαρακτηριστικά οργάνωσης με ιεραρχία, σχεδιασμό και πολύ χρήμα», είπε και πρόσθεσε: «Γι αυτό πήγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του εγκλήματος. Χρειάζεται συντονισμός υπηρεσιών και οριζόντιες συνεργασίες στο Κράτος για να σταματήσει η διόγκωση του φαινομένου».

Νόμος Παρασκευόπουλου

Εξαπολύοντας επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πριν λίγους μήνες διαδηλώνατε με πανό ‘έξω οι μπάτσοι από τοις γειτονιές’. Τώρα τι ακριβώς λέτε; Έξω οι κλέφτες από τις γειτονιές; Αποφασίστε και πείτε μας. Μας ζητήσατε να διαλύσουμε τη «Δράση». Υποσχεθήκατε μάλιστα να τη διαλύσετε εσείς, εάν επανέλθετε στη διακυβέρνηση. Να πάτε λοιπόν στις εγκληματογόνες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής, να τα πείτε αυτά στους πολίτες».

Κλιμακώνοντας την επίθεση, είπε: «Είσαστε ακόμη περήφανοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο Παρασκευόπουλου; Κοντεύουμε να μάθουμε τους κλέφτες με τα μικρά τους ονόματα. Σας διαβάζω για να δείτε τις συνέπειες της αφροσύνης. Σε 117 προφυλακισθέντες κατά τα έτη 2018-2020, στις 12/1/2021, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη έλεγχος στις βάσεις δεδομένων, οι 51 (ποσοστό 43,45%) είχαν αποφυλακισθεί στην απόλυτη πλειοψηφία τους επειδή η προσωρινή τους κράτηση είχε αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους ή οι ποινές τους είχαν συγχωνευθεί ή λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου ή ακόμα σε δύο περιπτώσεις λόγω του ότι παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς να έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης σε πρώτο βαθμό».

«Εμείς λοιπόν αυτά μελετάμε, ψάχνουμε, προσπαθούμε να αλλάξουμε», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή