Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «διαζύγιο» με τους Οικολόγους Πράσινους

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «διαζύγιο» με τους Οικολόγους Πράσινους

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πήρε τηλέφωνο την Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, μέλος της Π.Γ. των Οικολόγων Πράσινων, να την καλέσει στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Πράσινη Επανάσταση». Εσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο κομμάτων που μετά τις εκλογικές συνεργασίες του 2015 και του 2019 έχουν προχωρήσει σε ένα «βελούδινο διαζύγιο»; Οχι. Μάλλον ανταποδοτική ήταν η θετική ανταπόκριση, εξαιτίας της παρουσίας του Πέτρου Κόκκαλη σε εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στις 28 Μαΐου. Μετά το τέλος της ομιλίας της κ. Ανδρικοπούλου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «με εξέπληξε γιατί, αν και Πράσινη, μίλησε Κόκκινα». Για το αν υπάρχει φλερτ που ενδεχομένως θα οδηγούσε την κ. Ανδρικοπούλου στη Βουλή και στην ταυτόχρονη ανεξαρτητοποίησή της από τους Οικολόγους Πράσινους, τα στόματα παραμένουν κλειστά. Υπενθυμίζεται ότι η πρώην συνεκπρόσωπος του κόμματος είχε τοποθετηθεί το 2019 στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στην 5η θέση. Η «συμφωνία κυρίων» που είχε γίνει ανέφερε πως θα λάμβανε τη θέση του Αλέκου Φλαμπουράρη ένα χρόνο μετά την προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό δεν έγινε ποτέ και εδώ οι απόψεις διίστανται. Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν πως είναι θεμιτό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της απλής αναλογικής οι Οικολόγοι Πράσινοι επέλεξαν να κατέβουν αυτόνομα στις επόμενες εκλογές αντί να ενταχθούν στην Προοδευτική Συμμαχία. Και υποστηρίζουν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί. Διαφορετικά διηγούνται τα γεγονότα πηγές των Οικολόγων Πράσινων στην «Κ», που υποστηρίζουν πως στην αρχική συνεννόηση είχαν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν την αυτόνομη κάθοδο. Συνεπώς, προαπαιτούμενο υποχρεωτικής συμπόρευσης για την ανταλλαγή της έδρας δεν υπήρχε. Εκφράζουν πικρία και ισχυρίζονται πως τελευταία φορά συνάντησαν τον Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του 2020, στο γραφείο του, η Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, ο Μανώλης Βέμης και ο Νίκος Πουτσιάκας, λαμβάνοντας την υπόσχεση πως το θέμα θα λήξει μετά τη ΔΕΘ. Εκτοτε, παρά τις εκκλήσεις τους, όπως τονίζουν, δεν κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιούνιος στην Κουμουνδούρου, και μια κίνηση ήταν αρκετή για να προκαλέσει χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ακόμα και στις τάσεις. Τα τελευταία 24ωρα η «Ομπρέλα» και οι «53+»… βράζουν από τη μεταγραφή του Συμεών Κεδίκογλου, ωστόσο ούτε φύλλο δεν έχει κουνηθεί. Μέχρι πρότινος όλοι μιλούσαν για το μορατόριουμ που έχει επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας. Τελικά ρόλο στην «ακινησία» έχει παίξει και η απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις της αριστερής πτέρυγας από τη μη συμμετοχή της στο κέντρο των αποφάσεων. Οι «53+» έπειτα από πολύ καιρό δεν αποκλείεται να βγάλουν ένα νέο κείμενο με το οποίο να διαμαρτύρονται για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παίξει με όρους 2019, όταν εκείνο τον Φεβρουάριο είχαν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοποιηθεί οι Θάνος Μωραΐτης και Αγγελος Τόλκας από το πρώην ΠΑΣΟΚ.

Κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας» με αυστηρό ύφος ανέφερε στην «Κ» πως «διεύρυνση δεν σημαίνει ανακύκλωση. Χρειαζόμαστε πρόσωπα από τα κοινωνικά κινήματα και όχι μόνο από το στενό πρώην ΠΑΣΟΚ». Από την προεδρική πτέρυγα κάνουν διαφορετική ανάγνωση. «Ολοι θα βγουν κερδισμένοι από τη νέα συνεργασία», λένε. Ο Συμεών Κεδίκογλου θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ξανακερδίσει την Εύβοια και ταυτόχρονα θα δοθεί ένα σήμα στο ΚΙΝΑΛ πως το «ξήλωμα» των στελεχών του το προκαλεί το ίδιο με την απομάκρυνση από τον προοδευτικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή