ΠτΔ για εμβολιασμούς: Το όριο της ελευθερίας μας είναι η υγεία των άλλων

ΠτΔ για εμβολιασμούς: Το όριο της ελευθερίας μας είναι η υγεία των άλλων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Τη συνταγματικότητα τυχόν υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για ορισμένες ομάδες υποστήριξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό την Τρίτη στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων.

Η κα Σακελλαροπούλου, με μακρά καριέρα στην ελληνική Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συνταγματικών δικαιωμάτων αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας ότι το όριο των ελευθεριών μας είναι τα δικαιώματα των άλλων πολιτών.

«Πέραν από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του άλλου. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους ή και από άλλους. Από κανέναν», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Τόνισε, μάλιστα, πως μιλάμε για ανθρώπους που λειτουργούν και εργάζονται σε χώρους όπου επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό. «Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», σημείωσε.

Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων, προκειμένου να μη θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης κοινωνικής ευθύνης -στην οποία αναφερθήκατε- νομίζω είναι αυτονόητη και γι’ αυτό αυτή η συζήτηση ήδη ξεκινάει και σε άλλες χώρες», είπε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου έκλεισε την τοποθέτησή της με την ευχή «να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο μόνος δρόμος για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ο εμβολιασμός, ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μια ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα». 

Η ΠτΔ χαιρέτισε επίσης τη μείωση των αριθμών των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τη μεγάλη συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι προχωρά το πρόγραμμα του εμβολιασμού κι έχουμε φθάσει στα 6 εκατομμύρια εμβολιασμών. Ενθαρρυντικό βρίσκω ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προσχωρούν με σημαντικό ρυθμό στον εμβολιασμό, προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία, που κατά κάποιο τρόπο στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον» προσέθεσε η Πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ