Εργασιακό νομοσχέδιο: Πρεμιέρα με υψηλούς τόνους

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πρεμιέρα με υψηλούς τόνους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης, και κυρίως στα μείζονα ζητήματα, έχουν τεθεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως φάνηκε χθες τόσο στη συζήτηση για την επόμενη της πανδημίας ημέρα στη χώρα όσο και κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επί του νομοθετήματος για τα εργασιακά.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού για μια «νέα εθνική συμφωνία» απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος συνάντησε την εν μέσω σφοδρών καταγγελιών άρνηση όλων των άλλων κομμάτων. Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης βρέθηκε για τα εργασιακά συνολικά η κυβέρνηση και προσωπικά -όπως αναμενόταν- ο υπουργός Εργασίας, με τον κ. Κ. Χατζηδάκη να απαντά στην οξύτατη κριτική, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια «εμπαθή» και «πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση».

Αρχικώς ήταν στην αίθουσα της Ολομέλειας που ο κ. Μητσοτάκης σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί, πρέπει να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας. Οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος, ούτε και η φωτεινή πραγματικότητα τις σκοτεινές προσεγγίσεις. Θα καλούσα λοιπόν όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να συμβαδίσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα προς τα μπροστά».

Λίγη ώρα μετά, πρώτον ο κ. Κ. Σκανδαλίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ σχολίαζε: «Είναι η πολλοστή φορά που ο πρωθυπουργός ρητορικά μας ζητάει να συνεργαστούμε, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί στον δρόμο για το αύριο.

Η κυβέρνηση σε κανένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έδειξε ότι έχει την παραμικρή θέληση να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα».

Αμέσως μετά, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μ. Κάτσης χαρακτήριζε, αντί άλλης απάντησης, την κυβέρνηση «ταξικά επικίνδυνη και διαχειριστικά ανίκανη», και ακολουθώντας τη στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «φυγομαχεί» επειδή επιλέγει όχι μόνο να μην απαντά σε ερωτήσεις που καταθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να ομιλεί -όπως χθες- την ώρα της απουσίας του κ. Αλ. Τσίπρα από τη Βουλή. Σε διπλανή αίθουσα και κατά την έναρξη της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «νομοθετικό έκτρωμα» – έκφραση την οποία χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) και η κ. Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25).

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα, με την προοπτική να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή