Σακελλαροπούλου: «Δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα η άρνηση»

Σακελλαροπούλου: «Δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα η άρνηση»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη τόσο ρηξικέλευθη τοποθέτηση στους 15 μήνες στην Προεδρία της Δημοκρατίας προχώρησε χθες η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τις δηλώσεις της στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Η κ. Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι η άρνηση εμβολιασμού δεν υποστηρίζεται από το Σύνταγμα και ότι η επιβολή της υποχρέωσης εμβολιασμού πρέπει να είναι αυτονόητη. «Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενη σε όσους δεν εμβολιάζονται και μπορεί να μεταδώσουν σε άλλους τον κορωνοϊό. «Αρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος», τόνισε.

Η κ. Σακελλαροπούλου συνέχισε λέγοντας ότι η άποψη πως ο εμβολιασμός είναι ατομικό δικαίωμα επιλογής είναι «πολύ εσφαλμένη». Και πρόσθεσε πως η άποψη αυτή «δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους».

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποσαφήνισε ακόμα περισσότερο τη θέση της όταν υποστήριξε ότι η επιβολή εμβολιασμού αποτελεί μέσο περιφρούρησης της κοινωνικής ευθύνης: «Η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη», είπε.

Η τοποθέτηση αυτή ήλθε αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι για την υποχρέωση εμβολιασμού των υγειονομικών αλλά και για τα προνόμια όσων εμβολιάζονται αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.

Η θέση της Προέδρου, που ήδη συζητείται ποικιλοτρόπως, ολοκληρώθηκε με μια ευχή: «Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή