Πίεση ΗΠΑ προς Αγκυρα για τους S-400

Πίεση ΗΠΑ προς Αγκυρα για τους S-400

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία στο ζήτημα των S-400, καθώς οι ΗΠΑ φέρονται να πρότειναν μια φόρμουλα που στόχο έχει τον οριστικό αποκλεισμό της χρήσης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος από την Αγκυρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Ουάσιγκτον ζήτησε γραπτή δέσμευση από την Τουρκία πως δεν έχει ενεργοποιήσει τους S-400. Παράλληλα, θα ζητηθεί και άλλη μια γραπτή δέσμευση πως δεν θα τους ενεργοποιήσει ποτέ στο μέλλον. Στο ίδιο κείμενο, θα γίνεται ξεκάθαρη αναφορά ότι η αδρανοποίηση των S-400 θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από Αμερικανούς αξιωματικούς! Μόλις συνταχθεί το κείμενο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα το παρουσιάσει στο Κογκρέσο για να ζητήσει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον της Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία.

Αρνητική η Αγκυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα αρνήθηκε αυτή την πρόταση, καθώς θεωρεί πως θα είναι παρέμβαση στα εσωτερικά της όπως και στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θεωρείται δύσκολο να συνταχθεί τέτοιο δεσμευτικό κείμενο το οποίο θα παρουσιάζει την Αγκυρα να υποχωρεί, καθώς αυτό θα έπληττε την εικόνα της κυβέρνησης και στο εσωτερικό της χώρας. Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε καλέσει την Τουρκία «να μην κρατήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400».

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του στις Βρυξέλλες, είχε δώσει ένα κείμενο με σαφώς διαφορετικό περιεχόμενο και είχε προτείνει να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα. Ομως, η κ. Γουέντι Σέρμαν, στη συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ξεκαθάρισε πως «οι S-400 προκαλούν πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Δώσαμε εναλλακτική, γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν».

Η συνάντηση

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, η Αγκυρα θα προτιμούσε «να μπει σε παρένθεση το ζήτημα των S-400» και να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα της πιθανής συνεργασίας.
Πάντως, στην Αγκυρα εκτιμούν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ξεκαθαρίσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αλλάξει στάση στο ζήτημα της στήριξης των Κούρδων της Συρίας και θα συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς αυτούς. Οπως και ότι δεν θα υποσχεθεί να κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον των μελών των Γκιουλενιστών (FETO), οι οποίοι ζουν στις ΗΠΑ. «Δεν θα προκύψει ούτε μια εικόνα κρίσης αλλά ούτε και εικόνα να κρατιούνται χέρι χέρι. Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να τονίσουν τους τομείς συνεργασίας και να δώσουν θετικά μηνύματα για το μέλλον», αναφέρει η πολιτική αναλύτρια Xαντέ Φιράτ στο άρθρο της στην εφημερίδα Hurriyet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή