Κινήσεις της Άγκυρας φέρνουν κοντά Αθήνα και Αραβικά Εμιράτα

Κινήσεις της Άγκυρας φέρνουν κοντά Αθήνα και Αραβικά Εμιράτα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσια εκδήλωση επιβεβαίωσης των στενών δεσμών που επιθυμούν να σφυρηλατήσουν Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αποτελεί η ευρισκόμενη από χθες σε εξέλιξη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη χώρα του Κόλπου. 

Ο κ. Δένδιας έχει επαφές με τον ομόλογό του σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, επί μιας σειράς θεμάτων που αφορούν την περιοχή και, βεβαίως, την Τουρκία, η δράση της οποίας στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί και τη βασική συγκολλητική ουσία στη συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και το Αμπου Ντάμπι. Από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώθηκε ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους οι δύο υπουργοί «επιβεβαίωσαν το κοινό όραμά τους για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» και είχαν μια σημαντική συζήτηση για τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται, επίσης, η Μέση Ανατολή και η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο ευρύτερα. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και ΗΑΕ έχουν υπογράψει συμφωνία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο σε μια σειρά επαφών στο Αμπου Ντάμπι, όπου εκτός από τον κ. Δένδια συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αλλωστε ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί τον πλέον σημαντικό, γεγονός που έχει αποδειχθεί από σειρά ασκήσεων στις οποίες έχουν συμμετάσχει οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΑΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά το αεροπορικό σκέλος.

Ο κ. Δένδιας βρίσκεται στα ΗΑΕ για τέταρτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπενθυμίζεται ότι ουκ ολίγες φορές το αντίστροφο ταξίδι προς την Αθήνα έχει κάνει ο ομόλογός του σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αμπου Ντάμπι ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί και τους νέους χώρους της ελληνικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα. Για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ενίσχυση της παρουσίας και για λόγους οι οποίοι συνδέονται με την οικονομική συνεργασία, μάλιστα σε μια περίοδο προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων σε διάφορους τομείς.

Η ένταξη

Η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΑΕ διευρύνεται διαρκώς. Τελευταίο παράδειγμα ήταν η ένταξη των ΗΑΕ (ως πρόσθετη χώρα σε μια μορφή συνεργασίας 3+1) στην τριμερή Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Επρόκειτο, μάλιστα, για μια συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου στην Πάφο, έπειτα από το ταξίδι του κ. Δένδια στην Αγκυρα, όπου σημειώθηκε το γνωστό έντονο επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη άλλη χώρα που έχει ενταχθεί υπό τη μορφή «+1» στην τριμερή Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ είναι οι ΗΠΑ – ήδη από το 2019. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή