Τα ηχητικά κανόνια και οι υποχρεώσεις της Αγκυρας

Τα ηχητικά κανόνια και οι υποχρεώσεις της Αγκυρας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε σαφώς διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκαν χθες στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον σχετικά με τη χρήση ηχητικών κανονιών για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών. Η κ. Γιόχανσον είπε ότι η χρήση των κανονιών είναι «ένας περίεργος τρόπος φύλαξης των συνόρων». «Ελπίζω να είναι μια πρακτική που σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα… είναι κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί», ανέφερε. Ο κ. Μηταράκης υπερασπίστηκε την πρακτική, λέγοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε τεχνολογία είναι συνεπής με το διεθνές δίκαιο για να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ε.Ε. χωρίς να θέτουμε κανέναν σε κίνδυνο». Τα επιχειρησιακά ζητήματα καθορίζονται από την ΕΛ.ΑΣ., πρόσθεσε, η οποία, «όπως και το Λιμενικό Σώμα, έχουν ένα εξαιρετικό ιστορικό όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Κατά τα άλλα, η κ. Γιόχανσον είπε ότι η κατάσταση στα νησιά «έχει βελτιωθεί σημαντικά», καθώς βρίσκονται πλέον σε αυτά λιγότεροι από 10.000 μετανάστες έναντι 42.000 στα τέλη του 2019. «Μιλήσαμε για το πώς θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που παραμένουν δεν θα αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα, μένοντας σε σκηνές», είπε η Σουηδή επίτροπος, προσθέτοντας ότι ο Ελληνας υπουργός «μου υποσχέθηκε ότι θα λύσει το ζήτημα». Ο κ. Μηταράκης είπε ότι αν το νέο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο δεν είναι έτοιμο εγκαίρως, υπάρχουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Η κ. Γιόχανσον είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό το θέμα της ενσωμάτωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων, για το οποίο ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε ότι οι ελληνικές Αρχές θα εντείνουν τις προσπάθειές τους. Η επίτροπος έθιξε και το θέμα του ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης, που «θα αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις καταγγελίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων» στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την Κομισιόν», ανέφερε.   

Τόσο ο κ. Μηταράκης όσο και η κ. Γιόχανσον τόνισαν εκ νέου την ανάγκη η Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, αποτρέποντας τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα αλλά και δεχόμενη επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή