Νομοσχέδιο υπέρ συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ

Νομοσχέδιο υπέρ συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευθεία παραίνεση πώλησης στην Ελλάδα εκείνων των πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35 που είχαν κατασκευαστεί για την Τουρκία, προτού αυτή αποβληθεί από το πρόγραμμα, προχωρούν με νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο. Η πρόταση των δύο γερουσιαστών συμπεριλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις για τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ με ευθείες αναφορές για την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EDA-Excess Defense Article). Πέρα από τις προτάσεις περί συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών, οι Μενέντεζ και Ρούμπιο ουσιαστικά εισηγούνται μια νομοθεσία περαιτέρω σύνδεσης των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

Στο διακομματικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν με τίτλο «Αμερικανο-ελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία», ζητούν οι ΗΠΑ να στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, να προχωρήσουν στη μεταβίβαση νέων εξοπλισμών και να στηρίξουν την αυξημένη πολυμερή συνεργασία ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ. Γίνεται, μάλιστα, ρητή αναφορά σε υποστήριξη «κοινών ασκήσεων για τη θαλάσσια ασφάλεια» με τις συγκεκριμένες τρεις χώρες.

Εχουν ενταχθεί προβλέψεις που αποτελούν τυποποιημένες εκφράσεις και, συγκεκριμένα, η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα European Recapitalization Incentive για την περίοδο 2022-26, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων ετησίως με σκοπό την απεξάρτηση από οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής. Οι δύο γερουσιαστές προτείνουν την εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας των ΗΠΑ με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις «ιδιαίτερα σε ευκαιρίες για την κοινή ανάπτυξη και συμπαραγωγή με το ελληνικό Ναυτικό». 

Η τελευταία αποστροφή είναι, δίχως άλλο, μια σαφής και ευθεία αναφορά στις συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα φρεγάτα του αμερικανικού Ναυτικού FFG-62. Μάλιστα, όπως έγκαιρα έχει αποκαλύψει η «Κ», οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το πρόγραμμα κυμαίνεται μεταξύ ποσοστών 2,5% και 5%. Ως προς τα F-35 τονίζονται επί λέξει τα εξής: «Οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και αυτή να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400». Μάλιστα τονίζεται ότι δίνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ η δυνατότητα «να επιταχύνει» τη διαδικασία πώλησης F-35.

Στο νομοσχέδιο τονίζεται, για ακόμα μια φορά, η ανάγκη υποστήριξης ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα υποδομής από την Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τη γνωστή DFC. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή