Καύσιμη ύλη για την πορεία του ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Καύσιμη ύλη για την πορεία του ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που συζητήθηκε αρκετά στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες ημέρες είναι η περιγραφή που έκανε για τη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διαγραμματειακό όργανο της «γαλάζιας» παράταξης, χαρακτηρίζοντάς την «προοδευτικό κόμμα». Το αν θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία του πρωθυπουργού να κερδίσει περισσότερο ζωτικό χώρο στο Κέντρο είναι μια συζήτηση που θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρώτη φάση, όμως, η είδηση για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι επιθυμεί να το κάνει και να μην αφήσει τον τίτλο του προοδευτικού πολιτικού στον Αλέξη Τσίπρα. Ο τέως πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόμματός του υποστηρίζουν συνεχώς πως το νέο εργασιακό, ο ψηφισμένος πτωχευτικός κώδικας, οι πλειστηριασμοί και το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους θα δυσκολέψουν τη Ν.Δ. να κερδίσει το νέο αποτύπωμα που επιθυμεί, ωστόσο το έδαφος που έχει κερδίσει στις μετρήσεις η κυβερνώσα παράταξη δείχνει πως η μάχη θα είναι σκληρή.

Μία είναι η βασική διαχωριστική γραμμή σε αυτό το νέο πολιτικό πεδίο που σχηματίζεται, όπως την ανέλυε στέλεχος της Κουμουνδούρου στην «Κ». «Νίκη του Μητσοτάκη στις επόμενες κάλπες θα οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές με αμφίβολα αποτελέσματα, ενώ επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μία ψήφο, σημαίνει νέα προοδευτική διακυβέρνηση». Αυτό το δίλημμα θα προτάσσουν συνεχώς από εδώ και πέρα τα στελέχη στις καλοκαιρινές περιοδείες τους, επιχειρώντας να δείξουν πως είναι απαραίτητο οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να αποκτήσουν κοινή περπατησιά. Εκτιμούν, μάλιστα, μετά την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, πως το κλίμα «θερμαίνεται» και ότι υπάρχει πλέον αρκετό «καύσιμο πολιτικό υλικό», ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες. Η κόντρα Τσίπρα – Τασούλα στη Βουλή, άλλωστε, προμηνύει και έναν καυτό πολιτικό Ιούνιο.

Το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Μια «μικρογραφία» των πολιτικών προτάσεων που διατυπώνονται αυτή την περίοδο θεωρούν αρκετοί στην αξιωματική αντιπολίτευση πως καταγράφεται στο ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης (δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του) εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι από τη Ν.Δ., ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγορήθηκε πρόσφατα από τον Αλέξη Τσίπρα πως δρα ως «δορυφόρος» της πλειοψηφούσας παράταξης. Σκεφτόταν φωναχτά ο Αλέξης Τσίπρας; Διάλεξε αντίπαλο ή, αντιθέτως, επιχείρησε να αβαντάρει τη νυν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ; Ουδείς μπορεί να το γνωρίζει. Το σίγουρο είναι ότι οι γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανοίξουν μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε αναμένεται να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, αντιθέτως οι τόνοι από την πλευρά των υποψήφιων προέδρων σίγουρα θα ανέβουν.

Στο ερώτημα ποιον ψηφίζει η Κουμουνδούρου για νέο «αφεντικό» στη Χαριλάου Τρικούπη, οι απαντήσεις με μια πρώτη ματιά δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βολευτεί με όλες τις εκδοχές. Σαφές προβάδισμα, ωστόσο, φαίνεται να έχει η προοπτική συγκρότησης μιας συμμαχικής προοδευτικής κυβέρνησης. Αυτό θα γίνει μόνο εάν το ΚΙΝΑΛ διατηρήσει και αυξήσει ίσως τα ποσοστά του παίρνοντας αντιδεξιούς ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, που θα μπορεί να συνδράμει τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για την επιστροφή στο Μαξίμου. Είτε με τη σύμπραξη με κάποιο άλλο κόμμα (ΜέΡΑ25) ή ακόμη και με την ανοχή του ΚΚΕ, εάν οι εξελίξεις το επιβάλλουν. Συμπερασματικά, μη νίκη του Ανδρέα Λοβέρδου δεν θα δώσει τέλος στις ελπίδες της Κουμουνδούρου για διάλογο με τη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου μέσα από μια προγραμματική σύγκλιση να προκύψει και η μετεκλογική συμπόρευση.

Συν και πλην

Στα υπέρ μιας πιθανής νίκης του Ανδρέα Λοβέρδου στην Κουμουνδούρου βλέπουν την αυτόματη απομάκρυνση των παραδοσιακών αντιδεξιών ψηφοφόρων από το ΚΙΝΑΛ, αλλά και την ταυτόχρονη απορρόφηση των «Βενιζελικών» που τώρα έχουν βρει στέγη στη Ν.Δ. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούν πως αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς η Ν.Δ. θα αποκτήσει έναν εν δυνάμει σύμμαχο που πάνω-κάτω θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το τωρινό ΚΙΝΑΛ. Συνεπώς, στα «συν» της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι μια ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών της και στα «πλην» η απώλεια ενός πιθανού εταίρου. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και η επόμενη ημέρα στη Χαριλάου Τρικούπη. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα κινηθούν οι «μονομάχοι» μετά μια σκληρή προεκλογική περίοδο, καθώς και το τοπίο που θα διαμορφωθεί μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Ολες οι συζητήσεις θα ανοίξουν στην Κουμουνδούρου ενόψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αριστερή πτέρυγα του κόμματος αναμένεται να ζητήσει στις επόμενες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου να προσδιοριστεί και η ημερομηνία του συνεδρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή