ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Βίλμες: Ικανοποίηση Ελλάδας-Βελγίου για τη θέσπιση του «πράσινου διαβατηρίου»

Έγινε ουσιαστική επισκόπηση των διμερών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Μητσοτάκης – Βίλμες: Ικανοποίηση Ελλάδας-Βελγίου για τη θέσπιση του «πράσινου διαβατηρίου»

Την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Σόφι Βίλμες, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως έγινε ουσιαστική επισκόπηση των, εξαιρετικών, διμερών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσης της πολυδιάστατης συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση εξετάσθηκαν, επίσης, οι σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Βίλμες συμφώνησαν στην ανάγκη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού έναντι της COVID-19.

Κατά τη συνάντησή τους εστίασαν, επίσης, στο μεταναστευτικό, και ειδικότερα στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, με απαραίτητη την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Βίλμες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών καλής γειτονίας. Ως προς το Κυπριακό, τόνισε ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη η ΕΕ να είναι ενεργά παρούσα στην όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.