Βουλή: Υψηλοί τόνοι με επίκεντρο την οικονομία

Βουλή: Υψηλοί τόνοι με επίκεντρο την οικονομία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για σειρά επιλογών της, κυρίως στον χώρο της οικονομικής πολιτικής, εξαπέλυσαν χθες από το βήμα της Ολομέλειας οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Κατεγράφησαν, παράλληλα, αποστάσεις και από την τακτική και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο μέσον της θητείας της έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο δήθεν μεταρρυθμιστικός της λόγος και η προπαγάνδα δεν μπορούν πια να κρύψουν την οπισθοδρόμηση παντού. Κυβερνά υπέρ μιας κομματικής και επιχειρηματικής ελίτ» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Και αφού σημείωσε ότι ενώ «ο κόσμος αλλάζει προς την πρόοδο», η κυβέρνηση πηγαίνει τη χώρα «προς τη συντήρηση», πρόσθεσε αναφερόμενη στο εργασιακό νομοσχέδιο και ειδικά στις διατάξεις εκείνες με τις οποίες το κόμμα της διαφωνεί: «Το Κίνημα Αλλαγής και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις μόλις βρεθεί η ευκαιρία με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Αρχίζουν να αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, κύριε Μητσοτάκη. Εμείς θα υλοποιήσουμε αυτήν τη νέα αλλαγή».

«Τερατούργημα» και «σκουπίδι» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας την εκτίμηση «πως ούτε για μία στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων». Παράλληλα, και όπως αναμενόταν, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις ομοιότητες που –όπως διαρκώς υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα– υπάρχουν στην πολιτική την οποία ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις: «Δεν θα μπορούσατε να νομοθετήσετε τις ανατροπές του αιώνα χωρίς να πάρετε και μέτρα για να περιορίσετε τη συνδικαλιστική δράση, να δώσετε ακόμα ένα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας. Ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τη μισή δουλειά, για να έρθετε εσείς τώρα να ολοκληρώσετε. Ελεγε τότε ο κ. Τσακαλώτος, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τους περιορισμούς στην απεργία, ‘“κάθε εμπόδιο για καλό”» είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή της ομιλίας του.

Με επιθέσεις εφ’ όλης της ύλης προς την κυβέρνηση και επανάληψη των γνωστών θέσεών του και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό προσήλθε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Μίλησε επικριτικά για τους κυβερνητικούς και πρωθυπουργικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για εγκληματικές επιλογές και ενδοτισμό. Τον όρο «εγκληματική» χρησιμοποίησε και όταν αναφερόταν και σε επιλογές στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, όπως είναι οι σχετικές με τα ναυπηγεία. «Ηττηθήκατε, πτωχεύσατε, ρημάξατε τον τόπο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε μεταξύ άλλων: «ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθήκατε τον ρόλο του λοχία που για ένα μίζερο σιρίτι έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στα θύματα της λιτότητας, στους χρεοκοπημένους μικρομεσαίους και, προπάντων, στα δικαιώματα των μισθωτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή