ΚΟΜΜΑΤΑ

Η «Πράσινη Επανάσταση» του Ανδρέα Λοβέρδου

Η «Πράσινη Επανάσταση» του Ανδρέα Λοβέρδου

Mε τη λέξη ΠΑΣΟΚ και τη φράση «Πράσινη Επανάσταση» να βρίσκονται στον πυρήνα της διακήρυξής του, ο Ανδρέας Λοβέρδος σήμανε και επίσημα χθες την εκκίνηση της προεκλογικής του εκστρατείας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ –ή του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ανέφερε– παρουσιάζοντας σε ένα 15λεπτο σποτ τις θέσεις του, οι οποίες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση με ορίζοντα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει εδώ και τώρα να μετασχηματιστεί, για να καταστεί κίνημα αλλαγής, μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση και αύριο μεταρρυθμιστική δύναμη εξουσίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος, θέτοντας, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, τον «πράσινο ήλιο» –και ως σύμβολο– μπροστά από τον ενιαίο φορέα του ΚΙΝΑΛ. «Με την Πράσινη Επανάστασή μας διαμορφώνουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα», ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή, δίνοντας στίγμα επιστροφής στις ρίζες του κινήματος. Δεν πέρασε απαρατήρητη, άλλωστε, η «μουσική επένδυση» της αρχής του σποτ, όπου επέλεξε τα άρρηκτα συνδεδεμένα με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, «Κάρμινα Μπουράνα».  

Από τις αναφορές του πρώην υπουργού δεν έλειψαν οι έμμεσες, πλην σαφείς, αιχμές κατά της ηγεσίας, μιλώντας για «θέσεις πολιτικά κενές», αλλά και για «αυτονομία που αποτελεί μεν αυτονόητη επιλογή, αλλά δεν εμπεριέχει ενεργητική στάση πολιτικής», ενώ έκανε λόγο και για «αντιπολιτευτικές τακτικές που θυμίζουν πολιτικούς και πολιτικές του 20ού αιώνα».

Παράλληλα, χάραξε διαχωριστικές γραμμές τόσο από τη Ν.Δ., την οποία χαρακτήρισε «κόμμα των ελίτ» και «ιδεολογικό αντίπαλο», όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως «υπαρξιακό αντίπαλο», αλλά και ως κόμμα που αντιλαμβάνεται, όπως είπε, «τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας, τους οποίους μπορούν οι κυβερνήσεις να υφαρπάζουν».

Από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη, πάντως, δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση για τη διακήρυξη Λοβέρδου, με πηγές του ηγετικού πυρήνα να σχολιάζουν με νόημα πως «τέτοια μέρα, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη μάχη για τα εργασιακά».