ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Να υπάρξει έγκαιρη μέριμνα για τα εμβόλια της επόμενης χρονιάς

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι προνόμιο, αλλά μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας», εξήγησε ο κ. Κικίλιας.

Κικίλιας: Να υπάρξει έγκαιρη μέριμνα για τα εμβόλια της επόμενης χρονιάς

Η πορεία της πανδημίας, τα εμβολιαστικά προγράμματα και το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν στην ατζέντα της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από πλευράς του, εξέφρασε τη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση του πρώτου δια ζώσης Συμβουλίου μετά από 15 μήνες, ενώ είπε ότι «όλο αυτό το διάστημα αποδείχθηκε πως η πανδημία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, μόνο όταν η προσπάθεια γίνεται από κοινού και συντονισμένα».

«Οι προσπάθειες που έγιναν ήταν εντυπωσιακές αλλά όταν δεν είχαμε συντονισμένη προσέγγιση, παρατηρούνταν προβλήματα λόγω κατακερματισμού και αποκλίσεων. Μόνο με κοινό πλαίσιο η αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να είναι επιτυχής», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι αποτελεί πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών. «Δεν το θέτουμε ως προνόμιο των εμβολιασμένων ή ως τιμωρία, αλλά ως μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης⇒ Βρετανός υπουργός: Όλα στο τραπέζι για τα ταξίδια εμβολιασμένων

Για τους εμβολιασμούς, τόνισε πως όταν αγγίξουν το 70%, θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως μέριμνα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για την επόμενη χρονιά, εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει την επιτυχημένη πολιτική της για την καθολική πρόσβαση των πολιτών των κρατών-μελών στα εμβόλια, με χρηματοδοτική στήριξη και κοινή προμήθεια των σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας ενέκρινε την εντολή διαπραγμάτευσης της πρότασης κανονισμού σχετικά με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που αφορούν στο τρίπτυχο της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτότητας των τιμών των φαρμάκων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών και την ανθεκτικότητα των υγειονομικών συστημάτων των κρατών-μελών.

Τελευταίες ειδήσεις