Ελληνοτουρκικά: Απευθείας γραμμή Μαξίμου με το Παλάτι

Ελληνοτουρκικά: Απευθείας γραμμή Μαξίμου με το Παλάτι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε τους διαλόγους που είχε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Ερντογάν, στο ταξίδι της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν στην Αττάλεια, χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση την οποία είχε με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες και δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως με τον κ. Μητσοτάκη συμφώνησαν να έχουν άμεσο διάλογο μέσω των ειδικών συμβούλων τους και δεν αναφέρθηκε καθόλου στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη και του είπα “όπως κάναμε σήμερα, ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Η δική σου ειδική απεσταλμένη με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα”. Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει ο Θεός, με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών, αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου, Ιμπραήμ Καλίν, και της ειδικής απεσταλμένης του, κυρίας Ελένης (σ.σ. Σουρανή), και θα κάνουμε τα βήματά μας. Ηταν καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Στο ζήτημα των F-35 και στο θέμα των S-400 να μην περιμένετε να κάνουμε διαφορετικά βήματα. Διότι εμείς τηρήσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας για τα F-35, όπως και τις πληρωμές μας. Οσο για τους S-400, ζητήσαμε από εσάς Patriot και δεν μας τους δώσατε και αποσύρατε όσους είχατε στις βάσεις. Τι να κάναμε. Ομως πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά το ζήτημα. Οι υπουργοί μας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη διαδικασία». Πάντως, αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως το ζήτημα της ενεργοποίησης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων έχει «παγώσει» για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθεί τρόπος επίλυσης του θέματος.

Σε δηλώσεις του στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης και ισχύος εάν η Τουρκία δεν γίνει πλήρες μέλος. Παρ’ όλες τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και μισό αιώνα, πλέον θέλουμε να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας που δίνουμε και η υπομονή που δείχνουμε για να γίνουμε μέλος της Ε.Ε.».

Παράλληλα υποστήριξε πως «η Ε.Ε. πλέον πρέπει να λυτρωθεί από τη στρατηγική τύφλωση» και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, σε έρευνα του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης με θέμα τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης για την τουρκική εξωτερική πολιτική κατά το έτος 2021, το 40,6% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως η Τουρκία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια έρευνα το 2020 ήταν στο 21,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή