«Πρεμιέρα» για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Πρεμιέρα» για το Ταμείο Ανάκαμψης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πανηγυρικό τόνο και με σημειολογικό φόντο την Αγορά της αρχαίας Αθήνας έγινε χθες από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η επικύρωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που προβλέπει ότι στη χώρα μας θα φτάσει τα επόμενα χρόνια ένας πακέτο ύψους 30,5 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούλιο που θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι από τις ωφελημένες χώρες», τονίζοντας τα κολακευτικά σχόλια τα οποία πήρε το ελληνικό σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας χαρακτήρα επανεκκίνησης στο Ταμείο μίλησε για «εναρκτήριο λάκτισμα μιας τεράστιας προσπάθειας», η οποία θα έχει στον πυρήνα της την πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, στις οποίες θα επικεντρωθούν οι περισσότεροι πόροι. Το γεγονός άλλωστε πως το ελληνικό σχέδιο έχει τίτλο «Ελλάδα 2.0» δείχνει τη στοχοθεσία προς την Ελλάδα του μέλλοντος. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί πολλούς και έχει γίνει ήδη αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση. Πρόκειται για το κατά πόσον το σχέδιο θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτών και δεν θα κατευθυνθεί προς όφελος των λίγων, όπως είπε προχθές και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ένα «πλήρες σχέδιο» που αποτελεί την «εικόνα της νέας Ελλάδας».  

Ισχυρή Ελλάδα

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ξεκινώντας τα εξής: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο λίκνο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας. Πρόκειται για κρίσιμους καιρούς, έπειτα από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Εχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία». Η πρόεδρος ευχαρίστησε προσωπικά τον «Κυριάκο», όπως αποκάλεσε τον πρωθυπουργό, για τη συμβολή του στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στο διά ταύτα, δηλαδή το ελληνικό σχέδιο, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η υλοποίησή του «θα κάνει την Ελλάδα ισχυρότερη από ποτέ». Μάλιστα, σχετική ανάρτηση έκανε και στο Twitter στην ελληνική γλώσσα. Των ανακοινώσεων είχε προηγηθεί περίπατος των δύο στην Αρχαία Αγορά, στον Ναό του Ηφαίστου και στη Στοά του Αττάλου, με τη συνομιλία τους να αφορά περισσότερο το μέλλον της Ευρώπης.  

Η εκδήλωση περιελάμβανε, επίσης, συνδέσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» καθώς και για τα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν γίνει, αλλά και για τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης στην προσπάθεια αυτή. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς συνδέθηκε από την Πάρνηθα, μαζί με εθελοντές, και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται τόσο με τις αναδασώσεις όσο και στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μίλησε για τις δυνατότητες αναβάθμισης των ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας, στις οποίες θα βοηθήσει κομβικά το Ταμείο, και τέλος η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την ψηφιοποίηση της Εκπαίδευσης, έχοντας δίπλα της μαθητές Δημοτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή