Εργασιακό νομοσχέδιο: «Δεύτερος γύρος» πολιτικής αντιπαράθεσης

Εργασιακό νομοσχέδιο: «Δεύτερος γύρος» πολιτικής αντιπαράθεσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επικοινωνιακό πόλεμο βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση από χθες, μετά τη μάχη για το εργασιακό νομοσχέδιο και ενόψει των άλλων επερχόμενων νέων μαχών εντός της Βουλής.

Η γαλάζια πλειοψηφία προβάλλει το γεγονός ότι ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποκριτική στάση, δεδομένου ότι υπερψήφισε πολλές από τις διατάξεις του νομοθετήματος του υπουργείου Εργασίας που κατήγγειλε ως «έκτρωμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απαντήσει, υποστηρίζοντας ότι υπερψήφισε μόνο τα άρθρα εκείνα που αφορούν κυρώσεις διεθνών συμφωνιών, δεχόμενος ωστόσο «πίεση» και από άλλα τμήματα της αντιπολίτευσης, που συνεχίζουν να τηρούν αποστάσεις από αυτόν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του ‘’τρισκατάρατου’’ νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα, ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους» έσπευσε να σχολιάσει ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση, αν υπάρχει, γι’ αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας». Η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, αλλά και με σειρά δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του. «Η Ν.Δ. μόνη της ψήφισε την καταστροφή της ζωής των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο. Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019» απαντά με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οποιοδήποτε επικοινωνιακό περιτύλιγμα και αν χρησιμοποιούν, η αλήθεια δεν κρύβεται» σημείωσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη (Open).

Για κυβερνητική «προσπάθεια εξωραϊσμού του νομοσχεδίου» κάνει λόγο το ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Σ’ αυτήν την προσπάθεια εξωραϊσμού η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε συμμάχους τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν πλήθος άρθρων, όπως π.χ. είναι οι οδηγίες της Ε.Ε. και η ψηφιακή κάρτα, η οποία αποτελεί εργαλείο καταγραφής, αλλά και έντασης της εκμετάλλευσης. Η εργατική τάξη πρέπει να γυρίσει την πλάτη σ’ όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία».

Οι αμέσως επόμενες ατύπως προγραμματιζόμενες μάχες στη Βουλή είναι εκείνες οι οποίες θα αφορούν τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά των κομμάτων, καθώς επίσης και η επόμενη φάση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σχετικά με την υπόθεση Καλογρίτσα – Ν. Παππά, με το πόρισμα της «προανακριτικής» και τη συζήτηση και λήψη απόφασης στη συνέχεια από την Ολομέλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή