ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ για το tweet – πρόκληση: «Κάποιες φορές γίνονται λάθη»

«Μπορεί να συμβεί, όταν έχεις συνηθίσει, επί 47 χρόνια, να λες κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ

Ζάεφ για το tweet – πρόκληση: «Κάποιες φορές γίνονται λάθη»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε την ανάρτησή του στο Twitter, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και το το «πάγωμα» της κατάθεσης στη Βουλή των Συμβάσεων και Μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε: Στον «πάγο» τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία – Οργή Αθήνας για το tweet του Ζάεφ

«Πάντα στέλνω μηνύματα φιλίας, διότι πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που επιτύχαμε με τον αγαπητό μου φίλο Αλέξη Τσίπρα έφερε οφέλη και στις δύο πλευρές. Είμαι ο πρώτος που σέβεται και εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, κάποιες φορές γίνονται και λάθη. Είμαι 46 ετών και είναι φυσιολογικό, κάτι που επαναλαμβάνεις τόσα χρόνια να σου… ξεφύγει και στο γράψιμο», δήλωσε o Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την επίμαχη ανάρτηση και τις αντιδράσεις στην Αθήνα.

Ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σε αυτή τη δήλωση στο περιθώριο του 1ου Οικονομικού Φόρουμ των Σκοπίων, το οποίο διοργανώνεται από το Φόρουμ των Δελφών.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω ανάρτηση, ο Ζάεφ ανέφερε: «Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», αναφερόμενος στη χώρα του ως «Μακεδονία», χωρίς το «Βόρεια».

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Αλβανοί παίκτες, Βόσνιοι κλπ. Υπάρχουν Μακεδόνες, υπάρχει και η εκπροσώπησή τους από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτό επετεύχθη μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε επίσης ο Ζάεφ.

«Αυτός δεν είναι λόγος να καθυστερήσουν οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμέναμε δύο χρόνια για την κατάθεσή τους, μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα. Οι λαοί μας, όμως – Μακεδόνες και Έλληνες – περιμένουν να προχωρήσει η Συμφωνία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συμφωνία «αποτελεί μέτρο οικονομικής συνεργασίας, μέτρο κάλυψης του εναέριου χώρου μας από την ελληνική αεροπορία -σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ-, αλλά και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νέες δηλώσεις

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Ζάεφ, κάνει λόγο για λάθος και επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

«Όλοι χρειαζόμαστε να εκπαιδευτούμε για αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Αλλάξαμε το όνομα μας, από Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν είναι εύκολο. Όλοι οι οργανισμοί στη χώρα λειτουργούν με  βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε. 

«Είμαστε καλό παράδειγμα, αλλά κάποιες φορές συμβαίνουν πράγματα που δεν συνάδουν με την Συμφωνία», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι σπάμε την Συμφωνία των Πρεσπών».

«Αν χίλιες φορές πεις τη σωστή ορολογία, μερικές φορές μπορεί κάτι να πάει λάθος, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχουν αρνητικοί συνειρμοί στην Ελλάδα», τόνισε.

«Περιμένω όσο πιο σύντομα γίνεται την επικύρωση των μνημονίων», συμπλήρωσε.

«Δεν περιμένω αντίδραση από την Ελλάδα γιατί είμαστε καλοί φίλοι και τα μνημόνια είναι καλά για τη Βόρεια Μακεδονία και καλά για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι εγκαίρως θα τα επικυρώσουν», επισήμανε.