Ελένη Σουρανή: Στην πρεσβεία Ρώμης η σύμβουλος του πρωθυπουργού

Ελένη Σουρανή: Στην πρεσβεία Ρώμης η σύμβουλος του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η μετακίνηση της Ελένης Σουρανή αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί το τέλος του έτους.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Σειρά αλλαγών σε ελληνικές πρεσβείες και θέσεις – κλειδιά αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο η σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, αναμένεται να μετατεθεί στην πρεσβεία της Ρώμης, ενώ ο Χριστόδουλος Λάζαρης θα αναλάβει την πρεσβεία στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η μετακίνηση της κυρίας Σουρανή –με κομβικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά ζητήματα με την επικοινωνία που είχε με τον Ιμπραχίμ Καλίν– αναμένεται προς το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική πρεσβεία της Αγκυρας, όπου τη θέση του Μιχαήλ-Χρήστου Διάμεση θα αναλάβει ο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος ήταν «ειδικός απεσταλμένος» για τη Λιβύη.

Μεταξύ άλλων, ο μέχρι σήμερα πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Κυριάκος Λουκάκης, θα αναλάβει την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ενώ στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ τοποθετείται ο Ευάγγελος Σέκερης. Τέλος, τη διπλωματική εκπροσώπηση στο Παρίσι αναμένεται να αναλάβει ο Δημήτριος Ζεβελάκης και στη Μαδρίτη ο Ηλίας Φωτόπουλος.

Την ίδια ώρα, το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την ακόμη στενότερη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης στις ΗΠΑ, καθώς το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Αμερικανο-ελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία» πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και προχωρά στα επόμενα βήματα που είναι η κύρωσή του από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η τελική υπογραφή από τον Τζο Μπάιντεν. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, με ευθείες αναφορές για την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο νομοσχέδιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα European Recapitalization Incentive για την περίοδο 2022-26, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων ετησίως με σκοπό την απεξάρτηση από οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής. Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά το πρώτο βήμα σημείωσε ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά μια αναγνώριση της ισχυρής διμερούς σχέσης και ενισχύει την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT