Μήνυμα του πρωθυπουργού προς ανεμβολίαστους

Μήνυμα του πρωθυπουργού προς ανεμβολίαστους

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που στην Αθήνα γινόταν έκτακτη σύσκεψη για τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, έστελνε μήνυμα προς όσους πολίτες έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. «Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, ο κ. Φάουτσι: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά», είπε ο πρωθυπουργός. 

Πράγματι, το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία από τη διαφαινόμενη κάμψη του εμβολιαστικού εγχειρήματος, καθώς οι ρυθμοί έχουν πέσει. Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα υπάρξουν στοχευμένες καμπάνιες ώστε τα ποσοστά να ανέβουν και όσο βαδίζουμε προς το φθινόπωρο να αυξηθεί η κάλυψη του πληθυσμού. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόλοιπη ατζέντα της συνόδου: Πρώτον, στη συζήτηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα τόνιζε πως η μόνη λύση που μπορεί να βρεθεί είναι στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και όχι με τη δημιουργία δύο κρατών. Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς, όπως είπε, «αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση για το μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η Τουρκία ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση –προφανώς– είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».  

«Τείχος» στη Μέρκελ

Η Τουρκία πάντως φαίνεται πως βγαίνει ιδιαίτερα κερδισμένη από τη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής, καθώς ο Ερντογάν διασφαλίζει επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ έως το 2024, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης προσφυγικής συμφωνίας. Η γερμανική Die Welt μάλιστα κάνει λόγο για «το τελευταίο deal του Ερντογάν με τη Μέρκελ», τονίζοντας πως τις τελευταίες ημέρες τόσο η καγκελάριος όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τον Τούρκο πρόεδρο». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει και την πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, προκειμένου να τον πείσει να μην επιβαρύνει με πολλούς όρους και αγενείς διατυπώσεις το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου. Υπήρχε όμως ένα σημείο που προσέκρουσε πάνω στους Εμανουέλ Μακρόν, Σεμπάστιαν Κουρτς και Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Μέρκελ ήθελε πιο φιλική διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Δεν το κατάφερε, καθώς η παραπάνω τριάδα έθεσε κάτι σαν βέτο στη Γερμανίδα, η οποία τελικά υποχώρησε. Από την πλευρά της, η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη ενισχύει τον Ερντογάν» σημειώνει πως «βασικό μέλημα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είναι να μείνει ικανοποιημένος ο Τούρκος πρόεδρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή