Η Ε.Ε. αντιμέτωπη με τη βαριά σκιά της μετάλλαξης «Δέλτα»

Η Ε.Ε. αντιμέτωπη με τη βαριά σκιά της μετάλλαξης «Δέλτα»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η μετάλλαξη «Δέλτα» βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής πρώτης μέρας της Συνόδου. Τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν όσο και η Αγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις τους τόνισαν την ανάγκη μιας συντονισμένης προσέγγισης στο άνοιγμα των συνόρων της Ε.Ε. προς χώρες όπου η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει επικρατήσει. Μάλιστα η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg, επέκρινε την Ελλάδα που επιτρέπει την είσοδο ταξιδιωτών εμβολιασμένων με το ρωσικό Sputnik, που δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ και για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στη «Δέλτα». Κατά πληροφορίες, η αποστροφή της κ. Μέρκελ δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, ενώ κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η Αθήνα δέχεται απλά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που εμβολιάζουν τους πολίτες τους με το Sputnik.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γερμανική πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «φρένου εκτάκτου ανάγκης» που περιλαμβάνεται στη σύσταση για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε., για κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν επαρκή μέτρα περιορισμού της συγκεκριμένης υπερμεταδοτικής μετάλλαξης. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές της Ενωσης προς τη Γερμανία και σε Γερμανούς ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν σε αυτές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αντιπαράθεσης. Με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προσανατολίζεται προς την απελευθέρωση των ταξιδιών για πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς, η γαλλογερμανική γραμμή υπέρ της επιβολής καραντίνας σε ταξιδιώτες από τη χώρα βρίσκει απέναντι χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, απαντώντας στην κριτική της Αγκελα Μέρκελ σχετικά με την απόφαση της χώρας του να ανοίξει τα σύνορά της σε Βρετανούς τουρίστες, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι «επιβάλλαμε καραντίνα σε χώρες όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πάνω από το όριο, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει σε μια «λευκή λίστα» 13 τρίτων χωρών των οποίων η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των περιορισμών στις μη ζωτικές μετακινήσεις. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της σχεδόν πλήρους επικράτησης της παραλλαγής «Δέλτα» στη χώρα.

Παράλληλα, την έντονη αντίδραση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης προκάλεσε η γαλλογερμανική πρόταση της τελευταίας στιγμής για συνάντηση κορυφής Ε.Ε. – Ρωσίας. Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υπογράμμισε ότι η επανέναρξη του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο με τη Ρωσία είναι εφικτή μόνο αν η Μόσχα παύσει «την επιθετική της πολιτική» απέναντι στους γείτονές της. Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε και αυτός έντονο σκεπτικισμό, λέγοντας ότι η πρόταση για συνάντηση κορυφής με τη Ρωσία «είναι σαν να προσελκύουμε την αρκούδα για να κρατήσουμε ασφαλές το βάζο με το μέλι». Αντιθέτως, υπέρ της ιδέας τάχθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το ουγγρικό ζήτημα, ωστόσο, ήταν αυτό που προκάλεσε τις πιο έντονες παρεμβάσεις και που οδήγησε σε σκληρή σύγκρουση ήδη πριν από το δείπνο των ηγετών όπου είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί. «Ο στόχος μου είναι να γονατίσουμε την Ουγγαρία στο ζήτημα αυτό», δήλωσε πριν από τη Σύνοδο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Ο κ. Ρούτε είπε ότι η Βουδαπέστη πρέπει να ακυρώσει τον νόμο για τη μη έκθεση ανηλίκων στην ομοφυλοφιλία – ή να αποχωρήσει από το μπλοκ. Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι η ουγγρική νομοθεσία «δεν συμμορφώνεται με τις αξίες μας και με το τι είναι η Ευρώπη». Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πρόσθεσε, «στο όνομα όλων μας, στο όνομα των αρχών μας», πρέπει να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης Ορμπαν. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαβιέ Μπετέλ μίλησε επί προσωπικού, λέγοντας ότι ήταν «το πιο δύσκολο πράγμα» να αποδεχθεί ότι ήταν ομοφυλόφιλος και να το πει στους γονείς του. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εξίσωση της ομοφυλοφιλίας με την παιδοφιλία και την πορνογραφία, όπως διατυπώνεται στην επίμαχη ουγγρική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή