Προμήθεια νέων φρεγατών: Στο τέλος του καλοκαιριού οι τελικές αποφάσεις

Προμήθεια νέων φρεγατών: Στο τέλος του καλοκαιριού οι τελικές αποφάσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επιλογής των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του καλοκαιριού.

Απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η διαδικασία προχωράει με ταχείς ρυθμούς και κατέστησε σαφές ότι η επιλογή των νέων φρεγατών θα γίνει βάσει των υποδείξεων, των εισηγήσεων και των επιχειρησιακών απαιτήσεων που θέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως είπε «είναι ασφαλώς το μεγαλύτερο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και δεκαετίες, και όσο αφορά το κόστος του, αλλά και όσον αφορά στη σημασία του και κυρίως τον αντίκτυπο για το μέλλον των Ένοπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Επομένως η όποια επιλογή πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο και θα έλεγα έπειτα από εξονυχιστική αξιολόγηση των προτάσεων». 

«Κάποιοι έχουν γίνει φρεγατολόγοι»

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ, για το θέμα υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο. «Κάποιοι έχουν γίνει “φρεγατολόγοι”, όπως αντιστοίχως έχουν γίνει “λοιμωξιολόγοι” κατά καιρούς και τα λοιπά και τα λοιπά. Πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα δημιουργούν εντυπώσεις, κάποια δεν είναι αντικειμενικά. Θα συνιστούσα να μην δίνετε βάση σε δημοσιεύματα του Τύπου αλλά στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να διαμορφώσετε άποψη». 

Παράλληλα, επεσήμανε πως «θα πάρουμε τα πλοία που θέλουμε επί τη βάση των υποδείξεων, των εισηγήσεων και των απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού» και σημείωσε πως «ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ούτε κανένας άλλος υπουργός αναμειγνύεται στη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς το μόνο αρμόδιο είναι το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο εξετάζει ενδελεχώς όλες τις προσφορές, που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται λόγω του ανταγωνισμού, πιο ελκυστικές».

«Θέλουμε εμπλοκή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας»

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια σύνθετη απόφαση, η πολυπλοκότητα της οποίας έγκειται στη συμμετοχή στο πρόγραμμα της εγχώριας ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας. «Θέλουμε να εμπλακεί η αμυντική βιομηχανία στη ναυπήγηση αυτών των τριών φρεγατών στα ναυπηγεία που διαθέτουμε. Το πρώτο θα κατασκευαστεί στον όποιο οίκο του εξωτερικού αναλάβει τη δουλειά, τον ανάδοχο».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως δεν έχουν ακόμα υποβληθεί όλες οι προτάσεις ιδίως για την λεγόμενη «Ενδιάμεση Λύση», ενώ -όπως είπε- έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας των νέων φρεγατών από έξι χώρες. «Αναφέρονται κατά αλφαβητική σειρά -διότι ελλοχεύουν παντού παρεξηγήσεις- η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ολλανδία». 

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο «οι προτάσεις που αποκλείστηκαν, αυτή της Ισπανίας και μία από τις δύο της Γερμανίας ήταν για τεχνικούς λόγους. Τα καράβια ξέφευγαν σε κόστος από τις δυνατότητες που έχουμε γιατί πληρούσαν τις προϋποθέσεις όπως καταλαβαίνετε της επιχειρησιακής αρτιότητας (όλα περίπου τις πληρούν) και κατά δεύτερο λόγο ήταν πολύ μεγαλύτερα απ’ αυτό που ζητεί το Πολεμικό Ναυτικό. Άρα η επιλογική διαδικασία τελεί σε πλήρη εξέλιξη, μπαίνει στην τελική της φάση, φρονώ ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα προς το τέλος του καλοκαιριού και φυσικά θα ενημερωθούν όπως πρέπει και οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή