Δυσφορία στην Άγκυρα για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Δυσφορία στην Άγκυρα για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα θεωρεί πως οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες «απέχουν πολύ από το να περιλαμβάνουν τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα», έστω και αν στην πραγματικότητα οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν περίμεναν πολύ περισσότερα από τις Βρυξέλλες, μετά τις εντάσεις του 2020. Πάντως, παρά την απογοήτευση, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κάνει αναφορά και πάλι στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» και κατηγορεί την Aθήνα για «προβοκάτσιες».

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, και με αποδέκτη τις Βρυξέλλες, υποστηρίζει πως η Αγκυρα έκανε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας. «Η καθυστέρηση της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ενωσης, εκλαμβάνεται ως τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και κατάχρηση της ιδιότητας του κράτους-μέλους της Ε.Ε. από ένα ή δύο κράτη-μέλη. Η αποφυγή αναφοράς στο καθεστώς υποψηφιότητάς μας στο κείμενο επιβεβαιώνει επίσης αυτήν την άποψη» αναφέρει η ανακοίνωση της Αγκυρας. Η Τουρκία υποστηρίζει πως θα έπρεπε να ανοίξουν κάποια από τα κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ για το προσφυγικό αναφέρει πως «η μείωση της συνεργασίας για τη μετανάστευση μόνο στην οικονομική διάσταση αποτελεί μεγάλο λάθος. Η στόχευση για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα είναι προς όφελος όλων».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει πως «οι αποφάσεις της συνόδου σχετικά με την Κύπρο αποτελούν, ως συνήθως, επανάληψη των απόψεων του ελληνικού – ελληνοκυπριακού διδύμου. Με αυτήν τη στάση η Ε.Ε. αγνόησε για άλλη μία φορά τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Οσο συνεχίζεται αυτή η στάση της Ε.Ε., δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταλήγει σημειώνοντας πως πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική που επιτεύχθηκε και να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. μέσω της «θετικής ατζέντας» με την προοπτική της ένταξης.

Κατηγορίες

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα πως παραβιάζει τις συμφωνίες για τη μείωση της έντασης και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην προβαίνει σε εξοπλιστικά προγράμματα. 

«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. 

Για παράδειγμα υπάρχει το μνημόνιο του 1988 που προβλέπει να μην πραγματοποιούνται ασκήσεις στην τουριστική περίοδο από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε πως δεν τηρούν αυτό το μνημόνιο. Επίσης, οι γείτονές μας θα πρέπει να γνωρίζουν πως μάταια αγοράζουν όπλα και τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να δαπανηθούν άδικα. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, αναφερόμενος στο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, υποστήριξε πως η Αγκυρα τηρεί τη συμφωνία και πρόσθεσε πως «κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια στις παραβιάσεις της ελληνικής πλευράς». Ο κ. Μπιλγκίτς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και τόνισε πως οι Τούρκοι εκπαιδευτές και οι σύμβουλοι δεν έχουν καμία σχέση με τους ξένους μισθοφόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή