ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Καθαρή θέση από Φον ντερ Λάιεν

Κυπριακό: Καθαρή θέση από Φον ντερ Λάιεν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ξεκάθαρη θέση απόρριψης οποιασδήποτε συζήτησης για την εναλλακτική των δύο κρατών ως λύση του Κυπριακού τήρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Είχα ένα τηλεφώνημα τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ερντογάν και ήμουν πολύ σαφής», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Ξέρουμε ότι στις 20 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο (σ.σ.: τα Βαρώσια). Πρόκειται για πολύ ευαίσθητο ζήτημα για μας και είμαστε πολύ σαφείς. Θα παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η επίσκεψη και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ως Ευρωπαϊκή Ενωση μία λύση δύο κρατών. Αυτό το είπα προσωπικά στον πρόεδρο Ερντογάν. Εξαρτάται από αυτόν να στείλει ένα θετικό σήμα».

Σε δήλωσή της χθες τα ξημερώματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η καγκελάριος Μέρκελ εκφράστηκε θετικά για το περίγραμμα της πρότασης της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και άλλων χωρών της περιοχής (Λίβανος, Ιορδανία) για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σχετικά με την Τουρκία ανέφερε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και ότι «αναμένουμε περαιτέρω εποικοδομητική συμπεριφορά» από την Αγκυρα. «Εχουμε δει μία βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε. Σχετικά με το ουγγρικό ζήτημα και τη σφοδρή κριτική κατά του Βίκτορ Ορμπαν για τον νέο νόμο που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε για μία «δύσκολη αλλά αναγκαία» συζήτηση, που συνδέεται με θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και ελευθερίες. 

Ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προχθές έθεσε ζήτημα αποχώρησης της Ουγγαρίας από την Ε.Ε. αν δεν κάνει πίσω στο θέμα αυτό, τόνισε χθες ότι ήταν τόσο εξόφθαλμη η παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών στην επίμαχη νομοθεσία –«που εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία»– που ήταν επιβεβλημένη η ολομέτωπη επίθεση. Μόνο δύο κράτη-μέλη –η Σλοβενία (που σε λίγες μέρες αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου) και η Πολωνία– στάθηκαν στο πλευρό του κ. Ορμπαν.

Η συζήτηση στην πρωινή συνεδρίαση χθες, με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, εστίασε στην οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε. – τα βήματα που έχουν γίνει από την ιστορική συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τις προκλήσεις των ερχόμενων μηνών. 

Ο πιο ζωτικός παράγοντας στήριξης της ανάκαμψης θα είναι η πορεία των εμβολιασμών, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναφέρει ότι έως το τέλος της εβδομάδας σχεδόν το 60% των ενηλίκων στην Ε.Ε. θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν 40% θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οπως ενημέρωσε τους ηγέτες προχθές, η Ε.Ε. αναμένεται να λάβει στο γ’ τρίμηνο του έτους 497 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – περισσότερες από όσες έχει λάβει από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα.