Μητσοτάκης για απεργία ΟΛΜΕ: Ξεπερασμένες συνδικαλιστικές αντιλήψεις

Μητσοτάκης για απεργία ΟΛΜΕ: Ξεπερασμένες συνδικαλιστικές αντιλήψεις

Για ξεπερασμένες συνδικαλιστικές αντιλήψεις έκανε λόγο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απεργία που προκήρυξε η ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα ημέρα εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία, ενώ εξέφρασε την ελπιδα και την εκτίμησή του ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ξεπερασμένες συνδικαλιστικές αντιλήψεις έκανε λόγο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απεργία που προκήρυξε η ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα ημέρα εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία, ενώ εξέφρασε την ελπιδα και την εκτίμησή του ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

Μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό» σε forum που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: 

«Πληροφορηθήκαμε χθες δυστυχώς ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο. Για αυτό και προσφύγαμε άμεσα στη δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «μια από τις θετικές επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίσαμε είναι ότι αν η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο σε κάποιο δευτεροβάθμιο φορέα».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος.

«Αντικοινωνική στάση»

Μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για αντικοινωνική στάση που υποκρύπτει σκοπιμότητες, οι οποίες θέτουν εμπόδια στην εξέλιξη της δημόσιας εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το δημόσιο σχολείο και αυτές οι αντιδράσεις βρίσκονται απέναντι στην ανοιχτή δημόσια εκπαίδευση.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι αναμένει από την ΟΛΜΕ να πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόφαση.

Απορία και οργή στο Υπουργείο

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου μιλώντας στην «Κ» μετέφερε ένα κλίμα απορίας και οργής στο υπουργείο όταν έγινε γνωστό ότι χθες το απόγευμα η ΟΛΜΕ κήρυξε αιφνιδιαστικά απεργία για τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, εδώ και ένα μήνα έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 28 Ιουνίου να διεξαχθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια της χώρας.

Ωστόσο, η ΟΛΜΕ χθες Παρασκευή αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας 11 π.μ. – 2 μμ., ώρες κατά τις οποίες είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της ΟΛΜΕ, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά. Ετσι, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η κ. Κεραμέως κατέθεσε αγωγή κατά της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίσει ως παράνομη και καταχρηστική την τρίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρες 11 πμ – 2 μμ, κατά τις οποίες είναι προγραμματισμένες εδώ και πάνω από ένα μήνα οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία, και να απαγορευθεί η πραγματοποίησή της.

Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι, λόγω του κατεπείγοντος.

Στην ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Λίγες ώρες πριν την κορύφωση της προσπάθειας χιλιάδων υποψηφίων, μετά από μία ιδιαίτερη σχολική χρονιά εξ αιτίας της πανδημίας και ενώ φέτος σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων, άνω των 13.200, που αποδεικνύει το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον μαθητών και οικογενειών για το θεσμό των Προτύπων και των Πειραματικών Σχολείων, είναι αδιανόητο ο συνδικαλιστικός φορέας των ίδιων των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καλεί τα μέλη του σε υπονόμευση της διαδικασίας των εξετάσεων, αδιαφορώντας πλήρως για τον κόπο, την προσπάθεια και την ψυχική υγεία των παιδιών!

Προ ημερών, απετράπη δια της δικαστικής οδού την τελευταία στιγμή η παρεμπόδιση της απρόσκοπτης συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και της ομαλής διενέργειάς τους, εξ αιτίας της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών.

Και χθες,

  • χωρίς να προηγηθεί η τετραήμερη προθεσμία γνωστοποίησης,
  • χωρίς να διατεθεί προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας και προσωπικού ασφαλείας,
  • χωρίς να τηρηθεί η υποχρέωση δημοσίου διαλόγου του Ν 4808/2021,

η ΟΛΜΕ προβαίνει σε μία πρωτοφανή κίνηση που υπονομεύει ευθέως χιλιάδες μαθητές – υποψηφίους, προσθέτοντάς τους αβεβαιότητα τόσο για την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων όσο και για το κύρος και το αδιάβλητο της διαδικασίας τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι πρακτικές αυτές δεν εκφράζουν το σύνολο των εκπαιδευτικών, που έχουν αποδείξει ότι σέβονται τον παιδαγωγικό τους ρόλο και την προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή