ΚΟΜΜΑΤΑ

Το «κίνημα των 8» και η κόντρα Τσίπρα – Φίλη

Παρουσιάζεται η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά με τέσσερις βασικούς άξονες.

Το «κίνημα των 8» και η κόντρα Τσίπρα – Φίλη

Οσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική θητεία του δεν τα κατάφερε ως ριζοσπαστική Αριστερά. Το κόμμα οδηγήθηκε σχετικά γρήγορα στις ατραπούς του ρεαλισμού. Και η ανάληψη της εξουσίας, όμως, δεν στηρίχθηκε σε έναν ορθολογικό πολιτικό λόγο, αλλά στο αντιμνημονιακό κύμα της εποχής. Τα δύο πρόσωπα του κόμματος και η αντιπολιτευτική τακτική που θα διαλέξει η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να διχάζουν την Κουμουνδούρου. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνει αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για τις αιτίες της ήττας του 2019. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως αυτά είναι παρελθόν και το κόμμα οφείλει να κοιτάξει μπροστά και να βρει τρόπο να ηγηθεί μιας νέας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Το τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, που έγινε για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, έβγαλε από την ντουλάπα τα καλά κρυμμένα «εσωκομματικά φαντάσματα», λίγες ημέρες πριν από την προγραμματική συνδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σκηνικό για τη Fraport, με την άρνηση της «Ομπρέλας» να ενισχυθεί οικονομικά η εταιρεία εξαιτίας της πανδημίας και την εκ διαμέτρου αντίθετη, θετική στάση των «προεδρικών», είχε στηθεί πριν από τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στον «πρωινό καφέ», μια εβδομάδα πριν, το θέμα είχε θέσει από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Βίτσας. Η απόφαση του άτυπου οργάνου ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Στη σύσκεψη της Τετάρτης οι «οκτώ» (Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Ευ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Δ. Βίτσας, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Π. Λάμπρου) επανήλθαν αποφασισμένοι και εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Αποτέλεσμα; Προέκυψε ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τα στενά όρια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. 

Μέλος της πλειοψηφίας εξηγούσε στην «Κ» πως πρόκειται για αρκετά σοβαρή υπόθεση, καθώς στελέχη του κόμματος δεν τιμούν τις υπογραφές στις οποίες προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. «Είναι αριστερό να εξαπατάς τον επενδυτή;» φέρεται να ακούστηκε μέσα στη συνεδρίαση, και περίπου 30 μέλη του οργάνου συμφώνησαν πως μείζον θέμα είναι η αξιοπιστία και η πολιτική συνέπεια. Ο αντίλογος των στελεχών της «Ομπρέλας» ανέφερε πως η χώρα πρέπει να θέτει προτεραιότητες για το πού κατευθύνει τα λεφτά της σε μια δύσκολη περίοδο, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί μια μεγάλη εταιρεία να χρηματοδοτείται με 177 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φυτοζωούν.

Η συμβιβαστική λύση τού «παρών» από τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να έριξε τους τόνους, ωστόσο ο Νίκος Φίλης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έκανε πίσω. Οι σχέσεις των δύο «πάγωσαν» μετά τον ανασχηματισμό του 2016. Οσα στελέχη μίλησαν στην «Κ» απέφυγαν να αναφερθούν στο συγκεκριμένο περιστατικό, θέλοντας να αφήσουν πίσω την πολύ έντονη συζήτηση που παρακολούθησαν μέσα από τους υπολογιστές τους. Οταν ο τομεάρχης Παιδείας φέρεται να τόνισε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως η τεκμηρίωσή του για το «παρών» αποτελεί τη λογική τού «ναι», ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για προειλημμένες αποφάσεις που παίρνονται από κάποιους το τελευταίο διάστημα, πριν καν γίνει συζήτηση στα όργανα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως άφησε αιχμές για την εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκείται προς εκείνον, με τον Νίκο Φίλη να φέρνει την κουβέντα στον τρόπο που λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη συμμετοχή των οργάνων και κατά πόσον έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν σε κόμματα άλλων εποχών. Ζήτησε να γίνει ψηφοφορία, και στην «Ομπρέλα» κρατούν ως κέρδος το γεγονός ότι το αρχικό «ναι» έγινε «παρών». Πάντως, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν έμειναν συμπαγή έως το τέλος, αφού τρεις επέμειναν στο «όχι» και τρεις επέλεξαν να απέχουν.

Αυτό που ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δρόμος της προγραμματικής αντιπολίτευσης που έχει ακολουθήσει με τις συνεχείς παρουσιάσεις των προτάσεών του, ως απάντηση στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αφήνοντας πίσω τις εντάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αύριο το πλάνο του κόμματος για τα εργασιακά, που πέρα από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

• Αυξήσεις στους μισθούς.

• Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων.

• Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.

• Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, δημιουργία ενός πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ριζικές τομές για εργαζομένους με επισφαλείς μορφές απασχόλησης, ρύθμιση της τηλεργασίας κ.ά.