Νέες αμφισβητήσεις από την Αγκυρα

Νέες αμφισβητήσεις από την Αγκυρα

Για ελληνική κυριαρχία στα νησιά, εύρος χωρικών υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία με την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, απορρίπτει την ελληνική θέση πως υπάρχει μόνο μία διαφορά –αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης– και ενώ μιλάει για διάλογο, παράλληλα αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου, όπως δεν αναγνωρίζει και τον εναέριο χώρο. Παράλληλα θέτει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Ο κ. Σινιρλίογλου, με την από 15ης Ιουνίου επιστολή του, με την οποία απαντά στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα προσπαθεί να υπονομεύσει τους μηχανισμούς διαλόγου, παρουσιάζοντας την κατάσταση σαν να υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά μακροχρόνια ζητήματα μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία περιλαμβάνουν το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία των νησιών, των νησίδων και των βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συνθηκών, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το ζήτημα των περιοχών αρμοδιοτήτων (FIR, SAR και NAVTEX)».

Στην επιστολή αμφισβητείται και ο ελληνικός εναέριος χώρος 10 μιλίων και ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρει πως «ο ελληνικός ισχυρισμός ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν εντός της λωρίδας των 6-10 μιλίων παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο είναι αβάσιμος, καθώς τα αεροσκάφη αυτά πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου».

Η Αγκυρα χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές και υπερβολικές» τις θέσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα και αναφέρει πως «η Ελλάδα προσπαθεί επίμονα να επιβάλει αυτόματη πλήρη επήρεια για όλα τα νησιά στη δημιουργία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθαρίζει πως «τέτοιες επιστολές διατυπώνονται στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ με τις πάγιες θέσεις κάθε πλευράς. Η ελληνική πλευρά πάγια εκφράζει τις θέσεις της και ενημερώνει τακτικά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο αυτό έχει απορρίψει –και θα συνεχίσει να το κάνει, όπου το κρίνει σκόπιμο– αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του στον Τύπο ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική των εντάσεων» και έδωσε ως παράδειγμα την παραβίαση του μνημονίου για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων την τουριστική περίοδο. 

Ο κ. Τσελίκ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δέσμευσε περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις και υποστήριξε πως αυτό είναι μια κίνηση ενάντια σε όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσελίκ κατηγόρησε την Ε.Ε. για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και υποστήριξε πως «η Ευρώπη είναι στριμωγμένη στις πολιτικές κάποιων μελών της, που τα διμερή τους θέματα θέλουν να τα εντάξουν στα ευρωτουρκικά ζητήματα κι έτσι η Ε.Ε. δεν έχει όραμα». Ο εκπρόσωπος του AKP ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ» στην Κύπρο και να δουν τη σημερινή πραγματικότητα στο νησί!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή